ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την κυβέρνηση η αποκάλυψη της Google για την προμήθεια του λογισμικού παρακολούθησης “predator” σε κρατικούς φορείς

 ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την κυβέρνηση η αποκάλυψη της Google  για την προμήθεια του λογισμικού παρακολούθησης “predator” σε κρατικούς φορείς

«Κόλαφο για την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την «αποκάλυψη» της Google ότι κρατικοί φορείς έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης «predator».

«Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης “predator” με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη».

Λίστα με 14 χώρες που απαγόρευσαν τις εξαγωγές – Ποια προϊόντα αφορούν

Όπως τονίζει, «η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης “predator” και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας».

«Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και θεωρούμε αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι, καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις».

H ανάρτηση της Google

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που προμηθεύτηκε το λογισμικό Predator, το οποίο καταγγέλλεται πως χρησιμοποιήθηκε για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως ανέφερε επίσημα η Google σε ανάρτησή της.

«Εκτιμούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτά τα exploits [σ.σ. η εφαρμογή Predator] κατασκευάστηκαν από μία και μόνη εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, την Cytrox, και πωλήθηκαν σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς (…). Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικοί φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία», αναφέρει η Google.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση της Google εδώ

Σχετικά Άρθρα