• 18 Ιανουαρίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η συμφωνία του Eurogroup- Ανάγκη για μεγάλο Ταμείο Ανασυγκρότησης

 ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η συμφωνία του Eurogroup- Ανάγκη για μεγάλο Ταμείο Ανασυγκρότησης

“Η συμφωνία είναι κατώτερη των περιστάσεων”, θεωρούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που κλήθηκαν από το libre.gr να σχολιάσουν την χθεσινή απόφαση του Eurogroup για το πακέτο 540 δισ για τις οικονομίες που πλήττονται από την μεγάλη κρίση του κοροναϊού.

” Τα 540 είναι ένα πακέτο που υπολείπεται πολύ από τις ανάγκες της κρίσης για άμεση υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η πιστοληπτική γραμμή του ESM για 2% του ΑΕΠ σε κάθε χώρα είναι εξαιρετικά ανεπαρκής. Ενώ η ασάφεια του λεκτικού του κειμένου που κατέληξε το Eurogroup θα δημιουργήσει το προσεχές διάστημα ακόμη περισσότερες δυσκολίες, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Τα δεδομένα, για τη χώρα μας η ύπαρξη του περιθωρίου που δίνουν τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, δηλαδή το μαξιλάρι ρευστότητας που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται ζωτική, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο”, επισημαίνουν αναλυτικότερα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μεσοπρόθεσμα, ενός μεγαλου Ταμείου Ανασυγκρότησης με κοινά εργαλεία χρηματοδότησης θα αποτελεσει το μόνο δρόμο για την διατήρηση της Ευρωπαϊκής συνοχής.
” Οι χώρες του Νότου είχαν δύο επιλογές. Ή να τορπιλισουν μια κακή συμφωνία τώρα, για να πάνε σε σύνοδο κορυφής ή να υποχωρήσουν, έχοντας τη δυνατότητα να δώσουν τη μάχη γύρω από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Επέλεξαν το δεύτερο και προσωρινά θα στηριχτούν κυρίως στην ΕΚΤ, την ΕΤΕΠ και το προγραμμα SURE. Μένει να δούμε αν έπραξαν ορθά”, καταλήγουν οι πηγές της Κουμουνδούρου.