• 22 Οκτωβρίου, 2021

Συνταξιούχοι: Σφοδρές αντιδράσεις για τα αναδρομικά

 Συνταξιούχοι: Σφοδρές αντιδράσεις για τα αναδρομικά

Για εμπαιγμό κατηγορεί την κυβέρνηση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καθώς μετά από δύο χρόνια αναμονής για τα αναδρομικά το ποσό που λαμβάνουν είναι 8 ευρώ το μήνα. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, τα λάθη στην α’ φάση του επανυπολογισμού, «στοίχισαν» τις αυξήσεις και τα αναδρομικά, σε πάνω από 600.000 περιπτώσεις δικαιούχων. Έτσι, αντί να λάβουν πρόσθετα ποσά πάνω από το 40% των συνταξιούχων, περιορίστηκαν στο περίπου στο περίπου 8%, οι λίγοι «τυχεροί».

Μάλιστα προειδοποιούν ότι θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για 600.000 συνταξιούχους στους οποίους δεν εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου στον πρώτο επανυπολογισμό. «Δεν θα σταματήσουμε, μέχρι να έρθει η τελική δικαίωση» διαμηνύουν.

Η ανακοίνωση

«Ο ΕΝΔΙΣΥ είχε δηλώσει ότι ήταν λάθος σε 600.000 ο πρώτος επανυπολογισμός του 2019. Αποτέλεσμα αυτού, μετά από αναμονή δύο ετών, τα 8 ευρώ «ψίχουλα» από τα αναδρομικά (κατά μέσον όρον τον μήνα).

Δύο χρόνια από τη ψήφιση του νόμου Βρούτση οι συνταξιούχοι περίμεναν να λάβουν τις πολυθρύλητες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν για να δουν και τα αναδρομικά από αυτές τις αυξήσεις!! Δύο χρόνια υποσχέσεις, δύο χρόνια (τελικά) εμπαιγμός…!!

Οι συνταξιούχοι ΔΕΝ θα πάρουν αυξήσεις, ΔΕΝ θα πάρουν αναδρομικά. Ο e-ΕΦΚΑ σήμερα την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, κατέβαλε αναδρομικά «ψίχουλα» σε μόλις 133.692 εξ αυτών. Μόλις και μετά βίας βλέπουν το «χρώμα του χρήματος» το… 8% του συνόλου των 2,5 εκατ. συνταξιούχων!

Ο δεύτερος επανυπολογσμός που έγινε αυτές τις μέρες με τον ν.4670/2019 πραγματοποιήθηκε σε όσους συνταξιούχους είχαν 30 έως και 43 χρόνια ασφάλισης.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ενημέρωσε επανειλημμένες φορές με επιστολές του τον Πρωθυπουργό, τους Βουλευτές, τον Υπουργό Εργασίας και αναγκάστηκε να κοινοποιήσει στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Δουφεξή, εξώδικο που ανέλυε ότι στον πρώτο επανυπολογισμό του 2019 σε 600.000 περίπου συνταξιούχους δεν εφαρμόστηκε ο ν. 4387/16. Έχει ζητήσει (από τους προαναφερόμενους) να μην προχωρήσουν στον δεύτερο επανυπολογισμό με τον νόμο Βρούτση αν δεν διορθωθεί ο πρώτος. Αυτό λοιπόν, είχε σαν αποτέλεσμα ο νέος επανυπολογισμός να μπει σε λάθος βάση!! Αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος στον πρώτο επανυπολογισμό, αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για ουσιαστικές αυξήσεις σε μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων. Επομένως θα μιλούσαμε και για πολυ μεγαλύτερα ποσοστά που θα έφταναν έως και 30% των παλαιών συνταξιούχων που θα έβλεπαν χρήματα στην τσέπη τους και αυξήσεις στις συνταξεις τους.

Κύριε Μητσοτάκη, συγχαρητήρια! Αυτά είναι τα αναδρομικά που «τάζατε» πριν από 15 μέρες στον θαρραλέο συνταξιούχο που σας τα ‘ψαλλε στη Λάρισα; Τέτοια κοροϊδία πια;

Μάλιστα είναι τόσα πολλά τα… αναδρομικά που υποσχεθήκατε, που κατά μέσο όρο φτάνουν στο… τεράστιο ποσό των 195 ευρώ! Δηλαδή, ο διαβόητος «νόμος Βρούτση», έδωσε στους λίγους, «τυχερούς» συνταξιούχους, αύξηση λίγο πάνω από τα 8 ευρώ! Μια αύξηση μάλιστα, που θα την δώσετε σε… πέντε ετήσιες δόσεις! Μα καλά, μας δουλεύετε; Τι τους περάσατε τους συνταξιούχους, για επαίτες;

Κύριε Χατζηδάκη, πού είναι οι μακροσκελείς ανακοινώσεις σας, να «κοκορεύεστε» για την (δήθεν) επιτυχία σας; Ντροπή, μόνο ντροπή… Οι συνταξιούχοι είναι υπερήφανοι, έχουν αξιοπρέπεια. Δούλεψαν τίμια στη ζωή τους και έχουν απαίτηση η Πολιτεία να σέβεται τον κόπο και τους αγώνες τους. Όχι να τους κοροϊδεύει…

Γι’ αυτό και οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να διεκδικούν, συνεχίζουν να αγωνίζονται. Γι’ αυτό και μετά από 11 χρόνια κρίσης, μνημονίων και σφαγιαστικών περικοπών, οι συνταξιούχοι δεν υποχωρούν. Η τελική δικαίωση δεν θα αργήσει. Η Δικαιοσύνη θα δώσει την σκληρή απάντησή της. Σε όλους εκείνους που την κοροϊδεύουν και την χλευάζουν και μετατρέπουν τις αποφάσεις της σε… κουρελόχαρτα.

Το ΕΝΔΙΣΥ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει τη μάχη. Καταθέτει εντός των ημερών μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για τους 600.000 συνταξιούχους στους οποίους δεν εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου στον πρώτο επανυπολογισμό. Δεν θα σταματήσουμε, μέχρι να έρθει η τελική δικαίωση. Μέχρι όλοι αυτοί που μας εμπαίζουν και μας προκαλούν, να αναγκαστούν να κάνουν αυτό που πρέπει: Να δικαιώσουν έμπρακτα τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων!

Όχι άλλος εμπαιγμός! Δίκαιες αυξήσεις για όλους τους συνταξιούχους. Φτάνει πια η κοροϊδία!».

Έφη Αχτσιόγλου: «Διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση»

«Αυτό που συμβαίνει με την κυβέρνηση της ΝΔ και τις συντάξεις είναι ο ορισμός της εξαπάτησης», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον ALPHA 98,9.

«Η ΝΔ είχε υποσχεθεί ότι τάχα μέσω του νόμου Βρούτση θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση. Τελικά, αποδείχτηκε αυτό που λέγαμε εξ αρχής, ότι αφορούσε ελαχίστους συνταξιούχους πριν το 2016 και για ελάχιστα ποσά. Μάλιστα, στη βάση αυτών των αυξήσεων, κατήργησαν τη μόνιμη 13η σύνταξη, που χορήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ήταν πλήρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις ψηλότερες συντάξεις», πρόσθεσε.

Δηλαδή, τόνισε, «η ΝΔ και έκοψε από τους συνταξιούχους ένα ποσό που θα το είχαν πάρει αυτά τα χρόνια κανονικά έχοντας μία ενίσχυση, και τους είπε ψέματα ότι θα τους το δώσει με τη μορφή αυξήσεων αλλά τελικά δεν το έλαβαν. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος πηγαίνει για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και για τους μισθούς των golden boys που θα αναλάβουν το τζογάρισμα των εισφορών».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «πρόκειται για τον ορισμό της εξαπάτησης των συνταξιούχων για δεύτερη φορά μέσα σε αυτή την κυβερνητική θητεία της ΝΔ», καθώς «περιέκοψε και τα αναδρομικά που αποφάσισε το ΣτΕ, για τις οριζόντιες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν επίσης από τη ΝΔ το 2012».