• 2 Αυγούστου, 2021

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στο τέλος Ιουνίου – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά

 Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στο τέλος Ιουνίου – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά

Μετά από πολλούς μήνες αναμονής έρχεται τμηματικά το πρώτο κύμα πληρωμών στο τέλος Ιουνίου για 50.000 νέους συνταξιούχους, που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά απορρέουν από τον νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020), που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής είναι διαφορετικές για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε διαφορετικούς χρόνους θα καταβληθούν τα αναδρομικά.

  • Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Ιουνίου που είναι η ημέρα τακτικών πληρωμών των συντάξεων Ιουλίου του Δημοσίου, θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου, που είχαν συνταξιοδοτηθεί μετά το Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλιση. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 10.800 συνταξιούχοι του δημοσίου θα λάβουν καθαρές αυξήσεις, μεσοσταθμικά 74 ευρώ.

Ωστόσο σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (πχ. Δικαστικοί) οι αυξήσεις φτάνουν τα 451 ευρώ, ενώ οι ένστολοι θα δούν αυξήσεις έως και 192 ευρώ. Τα αναδρομικά έως και 19 μηνών, θα καταβληθούν στο τέλος Ιουλίου.

  • Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 30 Ιουνίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά εως και 19 μηνών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες). Οι μηνιαίες αυξήσεις θα δοθούν στο τέλος του Ιουλίου.

Λόγω των καθυστερήσεων, αργότερα έχει προγραμματιστεί και το δεύτερο κύμα πληρωμών για 150.000 παλαιούς συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016. Δηλαδή οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί τέλος Αυγούστου, ίσως και Σεπτέμβριο. Σ΄αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται:

  • 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.
  • 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι, που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση, κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Δηλαδή συνολικά, τα αναδρομικά για «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους αφορούν περίπου 200.000 δικαιούχους. Βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, περίπου 600.000 συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, θα δούν αυξήσεις λογιστικές στα χαρτιά, καθώς οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί.