Σύνταγμα: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αθλητών, προπονητών, Σωματείων

 Σύνταγμα: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  αθλητών, προπονητών, Σωματείων

Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα αθλητών, προπονητών και σωματείων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επιμονή της κυβέρνησης να κρατάει κλειστό τον αθλητισμό με εξαίρεση τις μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες κάποιων σπορ.

Η σεζόν έχει διακοπεί από τον Νοέμβριο ενώ για τους περισσότερους δεν έχει ξεκινήσει καν! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες αθλητές και προπονητές, άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό, καθώς και οι οικογένειες όλων αυτών, να αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα,. Τη στιγμή μάλιστα που τα στατιστικά στοιχεία των λοιμωξιολόγων αναφέρουν πως τα κρούσματα κορονοϊού στον αθλητισμό δεν ξεπερνούν το 0,5%.

Αυτή είναι η βασικότερη αιτία του ξεσηκωμού, γιατί υπάρχουν κι άλλοι λόγοι όπως είναι οι αγωνιστικοί αλλά και οι ψυχολογικοί.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα αθλήματα που έχουν διακοπεί στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και ειδικότερα σε χώρες με πολλά περισσότερα κρούσματα και θανάτους, διεξάγονται κανονικά με όλα τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύσει σε κάθε χώρα.

Χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία των ανθρώπων του μπάσκετ συναντήθηκε για το θέμα με τον υφυπουργό Λ. Αυγενακη και τον Γ. Γ. Αθλητισμού Μαυρωτά, με τον υφυπουργό να τα δίνει όλα για να πείσει τους αθλητές και προπονητές ότι ο ίδιος κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να λυθεί το πρόβλημα.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία των αθλητών ενημέρωσε για τη συνάντηση αναφέροντας τα εξής:

«Η συνάντηση με τον Υφυπουργό κύριο Αυγενάκη και τον Γ. Γ Αθλητισμού κύριο Μαυρωτά, μετά από πρόσκληση τους, έγινε σε καλό κλίμα με διάρκεια δύο ωρών . Αναφερθήκαμε στις καθημερινές αγωνίες του χώρου μας, των αθλητών, των προπονητών και των οικογενειών τους. Μιλήσαμε για την ανάγκη που έχουν τα παιδιά για άθληση, εξηγώντας τις τραγικές σωματικές και ψυχικές συνέπειες που έχει η αδράνεια αυτή στην εξέλιξη τους.

Ο κύριος Αυγενάκης μας άκουσε με σεβασμό και μας ανέλυσε τη διαδικασία που ακολουθούν οι προτάσεις που στέλνει η Γ. Γ Αθλητισμού σε σχέση με τα πρωτόκολλα υγείας. Συμφώνησε επίσης ότι κάποια κομμάτια του αθλητισμού πρέπει να επαννεκινήσουν οπως: Οι ακαδημίες των συλλόγων να λειτουργήσουν παράλληλα με τα σχολεία, με διαβαθμίσεις στη μορφή προπόνησης (αριθμός παιδιών, ανοικτός χώρος κ.α.).Οι ερασιτεχνικές κατηγορίες κάποιων αθλημάτων, εάν και εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα προσπαθήσει να υπάρξει άμεση οικονομική μέριμνα για τους αθλητές και τους προπονητές των ερασιτεχνικών κατηγοριών, μέσω των θεσμικών οργάνων στα οποία ανήκουν. Τέλος δήλωσε σε εμάς ότι θα είναι ανοικτή η πόρτα του για τους ανθρώπους του αθλητισμού, για να βοηθήσει άμεσα όπως μπορεί.

Να δηλώσουμε ότι οι πέντε που παραστήκαμε στη συνάντηση δεν έχουμε θεσμικό ρόλο, εκτός από τον Γιαννη Αχχιλεόπουλο που εκπροσώπησε τους παίκτες του βόλεϊ και αναπτύξαμε απόψεις για το κοινό καλό. Η πρόσκληση έγινε μετά από το ενδιαφέρον του κυρίου Αυγενάκη σε σχέση με τις δηλώσεις μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την κοινωνικόαθλητική δραστηριότητα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την πορεία μας στον αθλητικό χώρο.

Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να αναδείξουμε τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έτσι όπως τα ζούμε εμείς στην καθημερινότητα μας. Ευχόμαστε να βοηθήσαμε και εμείς για κάτι καλύτερο στον αθλητισμό.

Γιάννης Γκαγκαλουδης

Νικος Μπουντούρης

Λευτέρης Τσαουσιδης

Σωτήρης Τσατσος

Γιάννης Αχχιλεοπουλος»

Λίγο νωρίτερα, ανακοίνωση είχε εκδώσει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμοιβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Δύσκολα μεν, αισιόδοξα δε…

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι η συνάντηση μεταξύ των Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών.

Οι κύριοι Αυγενάκης και Μαυρωτάς, άκουσαν τους προβληματισμούς των παικτών, τις προτάσεις τους και συζήτησαν για τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν, για να επιστρέψουν σε πρώτη φάση στις προπονήσεις, οι ομάδες από την Α2 κατηγορία και κάτω.

Τόσο ο Υφυπουργός, όσο και ο Γενικός Γραμματέας, μας παρουσίασαν τις προτάσεις που καταβάλουν κάθε βδομάδα για την επιστροφή στα γήπεδα και παραδέχθηκαν, ότι δεν περνάει 100% από το χέρι τους.

Το αίτημα μας για παροχή άδειας προπονήσεων, καταρχήν στην Α2, συνοδεύεται από καταβολή 20.000 ευρώ για την κάλυψη των απαραίτητων εβδομαδιαίων τεστ και θα εξεταστεί αύριο».

Παναγιώτης Δρίβας