• 23 Ιανουαρίου, 2021

Παράταση lockdown με ανοιχτά σχολεία και click away – Αυξάνεται το ιικό φορτίο στην Αττική

 Παράταση lockdown με ανοιχτά σχολεία και click away – Αυξάνεται το ιικό φορτίο στην Αττική

Στο παράδοξο της παράτασης της καραντίνας (όλα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση) και μετ’α τις 7 Ιανουαρίου με παράλληλη λειτουργία των σχολείων αλλά και την επαναφορά του click away, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν για αύξηση κρουσμάτων που άρχισαν ήδη να καταγράφονται.

Τα στοιχεία, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα προκάλεσαν ανησυχία λόγω και του δείκτη θετικότητας, ο οποίος βρέθηκε πάνω από το όριο του 4% που έχει τεθεί ως όριο ασφαλείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και του αριθμού των διασωληνωμένων που παραμένει σταθερά πάνω από τους 400.

Τη Δευτέρα εξάλλου έσπασε και άλλο ένα θλιβερό φράγμα, αυτό των 5.000 νεκρών στους 10 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα ενώ άλλο ένα στοιχείο που προφανώς θα βαρύνει στην απόφαση των ειδικών είναι το γεγονός ότι τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ έχει ήδη καταγράψει 173 νεκρούς από κορονοϊό στη χώρα.

Ενδεικτική της διστακτικότητας των ειδικών για την επαναφορά στην κατάσταση της εορταστικής περιόδου οπότε και είχαν ανοίξει αρκετά καταστήματα και εφαρμόστηκε το click away ήταν η εισήγησή τους για τo άνοιγμα των σχολείων.

Οι ειδικοί έκριναν ότι πιο ασφαλές είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί ενώ αντίθετα άφησαν με ανοιχτή ημερομηνία την επιστροφή στις τάξεις των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια περιμένοντας να έχουν ακόμα περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Καμπανάκι για την Αττική

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι όταν αρχίσει να κινείται και άλλο ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα.

  • Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα όπως είπε μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες 2 εβδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα».

Εξήγησε επίσης ότι το τελευταίο 10ήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Όμως, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και την Κυριακή, παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Στην πρώτη περίπτωση το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε και στην δεύτερη τριπλασιάστηκε!

Αυτό που εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης και είχε μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους. Επομένως ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

Σταμπουλίδης: Τη Δευτέρα ανοίγει πάλι το click away

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης προανήγγειλε την επαναφορά του click away από τη Δευτέρα.

«Για λίγες ημέρες έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία του click away. Τη Δευτέρα θα λειτουργήσει ξανά κανονικά. Τα τρόφιμα και άλλα αγαθά που αλλοιώνονται δεν βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν περιορισμούς. Για λίγες ημέρες υπομονή. Το πάγωμα για μια εβδομάδα έγινε γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο υγειονομικό χώρο για να λειτουργήσουν τα σχολεία με περισσότερη ασφάλεια. Η αγορά είναι κλειστή. Το click away είναι μια επιλογή που δώσαμε στις κλειστές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν ένα έσοδο πέρα από τη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος. Περιορίζουμε την κινητικότητα και αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την υγειονομική ζώνη ώστε τα σχολεία να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο κ. Σταμπουλίδης στο Mega.

«Η βούληση είναι να επανέλθουμε στο όπως ήμασταν πριν το τελευταίο lockdown. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα. Τη Δευτέρα να επέλθουμε σε όσα ήταν σε λειτουργία μέσα στις γιορτές. Εχτές έγινε η συζήτηση για τα σχολεία. Καθημερινά συλλέγουμε δεδομένα, θα δούμε πώς κινείται η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε» σημείωσε.

«Είμαστε κλειστά. Οι περιορισμοί είναι σε ισχύ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και να είμαστε σε περιορισμό και να καλύψουμε τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες μας. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε έχουν και αυτές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όσο οδηγούμαστε στους μαζικούς εμβολιασμούς θα διευκολυνθούμε και θα παίρνουμε περισσότερες αποφάσεις. Δεν περιμένουμε ένα νούμερο, είναι σειρά παραμέτρων που καθορίζουν τις αποφάσεις. Βαδίζουμε με ασφάλεια σε μια διαδικασία που απέδωσε, το click away, συνεχίζουμε με αυτό και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα με προσοχή» δήλωσε.

«Το click in shop επί τους ουσίας είναι άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν υπάρχει σενάριο να λειτουργήσει από τη Δευτέρα. Δεν εφαρμόστηκε, είναι το επόμενο βήμα όταν έρθει η ώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τα στοιχεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης.