• 25 Οκτωβρίου, 2021

Συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες

 Συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες δεν πρέπει να θεωρηθούν ως αναγνώριση της κυριαρχίας των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπός του τόνισε ότι μια αμερικανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους εκπροσώπους των Ταλιμπάν το Σάββατο και την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. «Πιστεύουμε ακόμη ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να κερδίσουν τη νομιμότητά τους μέσω των δικών τους ενεργειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα εκπροσωπήσει τις δύο πλευρές. Οι ΗΠΑ θέλουν να πιέσουν για ανθρωπιστική βοήθεια. «Θα παροτρύνουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών, και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς με ευρεία υποστήριξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Με το Αφγανιστάν να αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική ύφεση και «πιθανή ανθρωπιστική κρίση», «θα παροτρύνουμε επίσης τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις δωρεάν πρόσβαση στις περιοχές που έχουν ανάγκη», είπε. Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι Ταλιμπάν θα εγγυηθούν την έξοδο των Αμερικανών πολιτών και του πρώην τοπικού προσωπικού.