• 24 Οκτωβρίου, 2021

Σύνοδος Κορυφής: Θετικό μήνυμα Μέρκελ – Προς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

 Σύνοδος Κορυφής: Θετικό μήνυμα Μέρκελ – Προς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Θετικό μήνυμα έστειλε από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, καθώς υποστήριξε πως υπάρχει πλαίσιο για συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Χθες το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή τουλάχιστον είναι δυνατή μια συμφωνία» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζοντας, όπως σημειώνει το Politico, μια πιο θετική στάση σε σχέση με χθες.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η πρόταση για επιχορήγηση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέβαλε η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο «ώθησαν τα πράγματα για ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση».
Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των επιχορηγήσεων» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ (η τελευταία υπό συζήτηση πρόταση είναι 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων)».

«Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε σε μια εξαιρετική κατάσταση» συνέχισε η Μέρκελ. «Ήταν σαφές ότι θα υπήρχαν απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικές προσπάθειες. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και ελπίζω πως το υπόλοιπο χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί από εμάς – κάτι που δεν θα είναι εύκολο»

Ντερ Λάιεν: Τα πράγματα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση

Στο ίδιο κλίμα και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου διαπραγματεύσεων, μπαίνουμε τώρα στην κρίσιμη φάση» δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στο κτίριο του Συμβουλίου για την τέταρτη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

«Έχω την εντύπωση πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν πραγματικά μια συμφωνία. Έδειξαν την σαφή βούληση να βρεθεί μια λύση και χρειαζόμαστε μια λύση» τόνισε προσθέτοντας: «Είμαι θετική για τις εξελίξεις σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη (στην επίτευξη συμφωνίας), αλλά τα πράγματα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».

Μακρόν: Ελπίδες για συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός
«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

Αισιόδοξος και ο Κροάτης πρωθυπουργός

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέϊ Πλένκοβιτς, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει πως τα πράγματα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

«Η εντύπωσή μου είναι πως μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και τους πολυάριθμους συμβιβασμούς, οδεύουμε προς μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας.

«Πολίτες και επιχειρήσεις αναμένουν ένα ισχυρό μήνυμα. Ακριβώς γι’ αυτό οφείλουμε ως ηγέτες να δείξουμε έναν εξαιρετικό βαθμό ωριμότητας και υπευθυνότητας» τόνισε ο Πλένκοβιτς, την ώρα που οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μπαίνουν στο τέταρτο 24ωρο.