• 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Σύνοδος κορυφής: Συμφωνία-συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας-Ουγγαρίας

 Σύνοδος κορυφής: Συμφωνία-συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας-Ουγγαρίας

Σε συμφωνία-συμβιβασμό με την Γερμανία έχουν καταλήξει Πολωνία και Ουγαρία, για να ξεμπλοκάρουν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, αλλά και το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Βαρσοβία που επικαλείται το Associated Press.

Ο συμβιβασμός θα βάλει τέλος στη διαμάχη, κατά την οποία η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία απειλούν να τορπιλίσουν το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και τον προϋπολογισμό 2021-2027, σε περίπτωση που η εκταμίευση των κονδυλίων συνδεθεί με τον σεβασμό του κράτους Δικαίου.

Η συγγνώμη της Μέρκελ: “Δεν είναι αποδεκτό να έχουμε 590 θανάτους τη μέρα”- Με δραματικό μήνυμα ζήτησε τήρηση των μέτρων (vid)

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Γκόουιν, ανακοίνωσε ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τη Γερμανία που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., η οποία θα παρουσιαστεί στα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης. Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της διήμερης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή.

«Επί του παρόντος έχουμε συμφωνία ανάμεσα σε Βαρσοβία, Βουδαπέστη και Βερολίνο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο  Γκόουιν , ένας από τους υπέρμαχους της χρήσης βέτο από την Πολωνία. «Πιστεύω ότι σ’ αυτή η συμφωνία θα συνομολογήσουν και οι υπόλοιπες 24 χώρες» συμπλήρωσε. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε και από Ούγγρο αξιωματούχο που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις και οποίος σχολίασε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι αναμένεται τελική επιβεβαίωση για τη συμφωνία.

Η εξεύρεση λύσης θα πρόσφερε μια διέξοδο στον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτωρ Όρμπαν, και τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι, οι οποίοι οχυρώθηκαν εναντίον όλων, αρνούμενοι τη σύνδεση χρηματοδοτήσεων με τα δημοκρατικά στάνταρντς.

Ο Γκόουιν αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τη συμφωνία, λέγοντας μόνο ότι αυτή «διατηρεί την κυριαρχία της Πολωνίας και επιτρέπει στην Ε.Ε. να μείνει ενωμένη». Το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας Ζλότι εκτινάχθηκε στα ύψη έναντι του ευρώ από τον Σεπτέμβριο, μετά την ανακοίνωση της είδησης για συμφωνία. Το ίδιο έγινε και με το φιορίνι της Ουγγαρίας.

Πηγή: Associated Press – efsyn.gr