• 24 Οκτωβρίου, 2020

Σύνοδος Κορυφής: Νέο προσχέδιο για την Τουρκία – Τι ζητά ο Αναστασιάδης

 Σύνοδος Κορυφής: Νέο προσχέδιο για την Τουρκία – Τι ζητά ο Αναστασιάδης

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου-Γαλλίας-Γερμανίας, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με σκοπό να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία αναμένεται να κατατεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής μετά την ηχηρή αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τηλεοπτικούς σταθμούς στην Κύπρο οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

• Η Ελλάδα δεν αποδέχεται το προσχέδιο αν δεν υπάρξει σαφής μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων στην Τουρκία, αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

• Η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει στα συμπεράσματα αν δεν ξεκαθαριστεί η πρωτοβουλία του Μισέλ για περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και αν δεν ξεκαθαριστεί ότι εκεί θα συμμετέχει μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπλέον η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να γνωρίζει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την πρόταση Μισέλ, καθώς και ποιοι θα συμμετέχουν και ποια θα είναι η ατζέντα, έτσι ώστε να μην βρεθεί σε κλοιό πιέσεων από τον Ερντογάν.