Σύνοδος Κορυφής: “Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου” – Άγρια επίθεση της Μόσχας στο ΝΑΤΟ: “Πλύση εγκεφάλου”

 Σύνοδος Κορυφής: “Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου” – Άγρια επίθεση της Μόσχας στο ΝΑΤΟ: “Πλύση εγκεφάλου”

Οχι σε νέες κυρώσεις στη Ρωσία είπαν οι 27 της ΕΕ όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

Γιατί η κυβέρνηση ζητεί καταγραφή αποθεμάτων τροφίμων – Ποιοι οικονομολόγοι διαφωνούν – Νέες πληροφορίες για πλαφόν από τα σούπερ μάρκετ

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προστίθεται.

Οι εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα, λίγο πριν τις 3:30, ενώ θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί, με το ενεργειακό στο προσκήνιο. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Δεν επιβάλουν νέες κυρώσεις

Οπως και να ‘χει, δεν προέκυψαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να εμφανίζονται διχασμένοι στο εν λόγω ζήτημα.

Το Συμβούλιο δήλωσε μεν έτοιμο για υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, αλλά δίνει βάρος στις ήδη υφιστάμενες και καλεί τις χώρες να διασφαλίσουν ότι αυτές τηρούνται όπως έχουν συμφωνηθεί.

Αλλωστε, το έδαφος για μια τέτοια προσέγγιση είχε ήδη προετοιμαστεί, έστω εν μέρει, καθώς από νωρίς αρκετοί ηγέτες χωρών της ΕΕ είχαν εκφράσει δισταγμούς σχετικά με την ανάγκη επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε προϊδεάσει για το ενδεχόμενο μη επιβολής νέων κυρώσεων, λέγοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

«Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα», είχε πει ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

«Δεν μπορούμε να ανταλλάσσουμε ιδέες για τις κυρώσεις με μια τέτοια ευρεία σύνθεση, χρειαζόμαστε προτάσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει πολλές κυρώσεις, τώρα μπαίνουμε σε πιο περίπλοκο έδαφος», είπε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Το Reuters σε γνώση του οποίου ήρθε το προσχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει οτι στο πεδίο της ενέργειας και συγκεκριμένα το φυσικό αέριο, οι 27 ηγέτες συμφώνησαν «να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου» για τον επόμενο χειμώνα. Συμφώνησαν ακόμη να λάβουν μέτρα για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου για να δημιουργηθεί απόθεμα με μη ρωσικό φυσικό αέριο.

Να σημειωθεί επίσης οτι νωρίτερα οι FT είχαν ανακοινώσει ότι η ΕΕ θα αγοράσει από τις ΗΠΑ επιπλέον υγροποιημένο αέριο (15 δις έπιπλέον κυβικά μέτρα LNG) έως το τέλος του 2022 για να καλύψει τις ανάγκες της. Το Reuters αναφέρει ότι ΕΕ-ΗΠΑ συμφώνησαν ακόμη για μεγαλύτερες εξαγωγές LNG και το 2023.

«Πρόκειται για πρόσθετο LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη. Πάντως, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το πρωί.

Μόσχα: «Επικίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά» τα σχέδια του NATO

«Συνεδρία αυθυποβολής σε πλύση εγκεφάλου», χαρακτήρισε η Μαρία Ζαχάροβα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και αποφασίστηκε η συγκέντρωση δυνάμεων στα ανατολικά. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική», σημειώνοντας πως «η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης επιταχύνεται εξαιτίας των ενεργειών του NATO, το οποίο «επιβεβαιώνει τον αντιρωσικό του προσανατολισμό».

«Δεσμευόμενη να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, η συμμαχία επιβεβαιώνει ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση των εχθροπραξιών», υποστήριξε ακόμη η Μαρία Ζαχάροβα, που επανέλαβε τα περί ρωσικής υστερίας.

Αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το NATO ενεργοποίησε αμυντικά σχέδια –συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής του άμυνας–, συμφώνησε να αναδιαταχθούν δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και έθεσε 40.000 στρατιωτικούς, αεροπορικούς και ναυτικούς πόρους στην ανατολική του πτέρυγα υπό απευθείας ΝΑΤΟϊκή διοίκηση.

Συγκροτούνται τέσσερις επιπλέον σχηματισμοί μάχης ώστε άμεσα να μπορούν να αναπτυχθούν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να πουλάνε όπλα

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τα κράτη-μέλη της συμμαχίας ότι υιοθετούν άβουλα την επιδίωξη των ΗΠΑ να επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας, να κλιμακωθεί η λεγόμενη στρατηγική αποτροπής. Μίλησε για αντιρωσική υστερία που αξιοποιείται για να αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων, από τις οποίες ιδίως η Ουάσινγκτον θα εξασφαλίσει μεγάλα οικονομικά κέρδη, όπως υπογράμμισε.

Υποστήριξε ακόμη ότι το NATO συγκαλύπτει «μυστικά εργαστήρια» των ΗΠΑ στην Ουκρανία για την έρευνα πάνω σε βιολογικά και χημικά όπλα –η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό– την ώρα που κατηγορεί αδίκως τη Ρωσία ότι εκείνη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα.

Μανώλης Δράκος