• 29 Ιανουαρίου, 2022

Σύνοδος Κορυφής: Επιστολή Μισέλ στους Ευρωπαίους ηγέτες – “Το πιεστικό ζήτημα είναι τα εμβόλια, θα συζητήσουμε και το θέμα των πιστοποιητικών”

 Σύνοδος Κορυφής: Επιστολή Μισέλ στους Ευρωπαίους ηγέτες – “Το πιεστικό ζήτημα είναι τα εμβόλια, θα συζητήσουμε και το θέμα των πιστοποιητικών”

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σσαρλ Μισέλ για την επικείμενη βιντεοδιάσκεψη της 21ης Ιανουαρίου 2021 αναφέρει στην επιστολή του ότι “τα ποσοστά των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού απαιτούν τη μέγιστη προσοχή”.

“Η προοπτική των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντική, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεχίσουμε τα τεστ και την επικέντρωση της προσέγγισής μας, επιτρέποντας παράλληλα τις διασυνοριακές μετακινήσεις εντός της ΕΕ”, τονίζει.

“Προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός, θα ήθελα να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στα κράτη μέλη και να συζητήσουμε τις προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες”, αναφέρει ο Σ.Μισέλ.

  • “Το πιο πιεστικό μας ζήτημα είναι τα εμβόλια. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα έχουμε πρόσβαση σε δύο εμβόλια εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε εξασφαλίσει συμφωνίες για τέσσερα άλλα. Η επιτάχυνση του εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας”, τονίζει.

“Θα καλέσω πρώτα την Κομισιόν να προσφέρει μια κατάσταση προόδου σχετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού, τις μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής και την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα κράτη μέλη μπορούν στη συνέχεια να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού”, σημειώνει.

Όπως επισημαίνει, “η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και, εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά”, ξεκαθαρίζει.

“Τέλος, πρέπει να αγγίξουμε τη συνεργασία με τρίτες χώρες όσον αφορά τα εμβόλια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνεργάτες στη γειτονιά και πέραν αυτής. Ανυπομονώ για μια γόνιμη ανταλλαγή”, καταλήγει.