Σύνοδος ΕΕ: Ενστάσεις Μακρόν – Μέρκελ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

 Σύνοδος ΕΕ: Ενστάσεις Μακρόν – Μέρκελ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Χωρίς κοινό έδαφος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ολοκληρώθηκε πρώτη μέρα της Σύνοδου Κορυφής των «27» της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και ασχολήθηκε με την πορεία της πανδημίας. Οι ηγέτες των κρατών μελών συμφώνησαν στην παράταση των «αυστηρών περιορισμών» στη δημόσια ζωή και την ελεύθερη μετακίνηση.

Στο ζήτημα του πιστοποιητικού οι χώρες της Ε.Ε. παραμένουν διχασμένες, καθώς οι χώρες του Νότου, έπειτα και από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιέζουν για την εφαρμογή του με στόχο την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, όμως χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν επιφυλακτικές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της πρώτης ημέρας, με την καγκελάριο να κάνει λόγο για τεχνικές συζητήσεις που μπορούν να ξεκινήσουν και να έχουν ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. θέλει να προετοιμάσει την τεχνική υποδοχή για ένα τέτοιο κοινό πιστοποιητικό τους επόμενους μήνες, όμως, επισήμανε ότι δεν τίθεται προς το παρόν τέτοιο θέμα λόγω του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμένων πανευρωπαϊκά. Συνεχίζοντας, ωστόσο, είπε ότι αυτό το πιστοποιητικό από μόνο του δεν θα είναι το αποφασιστικό κριτήριο για το ποιος μπορεί να ταξιδέψει και ποιος όχι και πρόσθεσε ότι και τα τεστ θα παίζουν ρόλο. Άλλωστε, ξεκαθάρισε ότι αναμένει περισσότερα τεστ στις χώρες μέλη πριν έρθει η χαλάρωση των μέτρων.

Αρνητικός εμφανίζεται προς το παρόν και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι « το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν άδικο για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι παραμένουν στη σειρά περιμένοντας να εμβολιαστούν».

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:

  • «Έχουμε συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η δουλειά έχει γίνει. Είναι το μίνιμουμ των δεδομένων» προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή λύση αλλιώς άλλοι θα μπουν σε αυτό το κενό. Όπως ξέρουμε η Apple και η Google προσφέρουν λύσεις στον ΠΟΥ».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα η χρήση του πιστοποιητικού. «Η απόφαση λοιπόν του τι μπορείς να κάνεις ενδεχομένως με ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα».

Επισήμανε ότι

  • «στο τέλος Ιανουαρίου τα κράτη μέλη με τη στήριξη της Κομισιόν συμφώνησαν τι είδους δεδομένα χρειάζονται για τέτοιου είδους πιστοποιητικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Πολύ απλά είναι μία φόρμα περιεχομένου, ποιο είδος εμβολίου χρησιμοποιήθηκε , υπάρχει μοναδικός κωδικός αναγνώρισης και το μικρότερο ποσοστό δεδομένων που χρειάζεται για κάθε πιστοποιητικό. Τώρα τα κράτη-μέλη πρέπει να τα εφαρμόσουν στα συστήματα υγείας και στα σύνορά τους για να διαβεβαιώσουν ότι τα συστήματα υγείας είναι κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό» συμπληρώνοντας ότι «η Κομισιόν προσφέρει τη συνεργασία για τα δεδομένα όπως έγινε και με την ιχνηλάτηση και να δημιουργηθεί μία πύλη η οποία συνδέει τις διαφορετικές εθνικές λύσεις τη μία με την άλλη έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να είναι διαλειτουργικές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «Από τώρα μέχρι τον Μάρτιο και το επόμενο Συμβούλιο αναμένουμε να έχουμε κάποια πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα» επισημαίνοντας ότι λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο.

Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

  • Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι διερωτήθηκε για ποιο λόγο και η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατά για τους κατοίκους της τα εμβόλια που παράγονται στην επικράτειά της, όπως συμβαίνει στην Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να λάβουν υπόψη τους και την χρήση εμβολίων που παράγονται εκτός Ευρώπης», γράφει στην διαδικτυακή της πύλη η εφημερίδα La Stampa.

  • «Ο επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι «ως ηθική υποχρέωση, όλοι συμφωνούν να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, αφού βέβαια, πρώτα εμβολιαστούν οι Ευρωπαίοι», μετέδωσε το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Σύμφωνα με ότι διέρρευσε, τέλος, ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε σαφέστερες δεσμεύσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, σε ό,τι αφορά την παράδοση των παρτίδων εμβολίων, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας κοινής προσέγγισης των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τα διαγνωστικά τεστ και για τις άδειες εξαγωγής των εμβολίων κατά του κορονοϊού, που παράγονται στην Ευρώπη

Σχετικά Άρθρα