Συνέντευξη Τσίπρα στο OPEN: Ακρίβεια, πανδημία, φιάσκο Αποστολάκη – Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ΔΕΘ

 Συνέντευξη Τσίπρα στο OPEN: Ακρίβεια, πανδημία, φιάσκο Αποστολάκη – Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ΔΕΘ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι το σημείο επανεκκίνησης και προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας πατώντας και πάνω στη συγκυρία των επιλογών του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επιχειρήσει να κρατήσει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης στο προνομιακό για τον ίδιο πεδίο και στο γήπεδο που δυσκολεύει την κυβέρνηση. Δυο στοιχεία δίνουν τον τόνο στις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Σωτήρη Μπολάκη

  • Το πρώτο είναι η κρίσιμη κατάσταση στην οικονομία και οι αυξήσεις σε καύσιμα, φυσικό αέριο και στα τιμολόγια ρεύματος.
  • Το δεύτερο στοιχείο είναι το φιάσκο του ανασχηματισμού με το ηχηρό όχι του Ευάγγελου Αποστολάκη και τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίγουν την πρώτη πληγή στο προφίλ του Πρωθυπουργού.

Η παροχολογία είναι το όπλο που επιστρατεύουν οι Πρωθυπουργοί σε κάθε Διεθνή Έκθεση και ιδιαίτερα στην αφετηρία περιόδων με έντονο το προεκλογικό άρωμα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ εργάζονται πυρετωδώς για να γεμίσουν τη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα με επιχειρήματα με πρόδηλο στόχο να ξηλώσουν το επικοινωνιακό περιτύλιγμα γενναίας ενίσχυσης των ασθενέστερων που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας με το οποίο θα επιχειρήσει να αμπαλάρει τις παροχές του ο κ. Μητσοτάκης.

Αποδόμηση

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους τομεάρχες, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει την αποδόμηση της κυβερνητικής υπεραισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας. Και μπορεί οι δείκτες να δείχνουν ανάπτυξη μετά τη βουτιά που σημειώθηκε εξαιτίας της παρατεταμένης αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας λόγω πανδημίας ωστόσο στην πραγματική οικονομία το κλίμα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο.

  • Ο κ. Τσίπρας με τις δημόσιες παρεμβάσεις του αρχής γενομένης από σήμερα στο κεντρικό δελτίο του OPEN θα επιχειρήσει στρέψει τη δημόσια συζήτηση σε θέματα που καίνε τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, η αύξηση στις τιμές των καυσίμων σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλούν σειρά νομοθετημάτων της κυβέρνησης στα εργασιακά και το τέλος των μέτρων στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα τα οποία εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

Ο Χειμώνας θα είναι δύσκολος και τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ εκτιμάται ότι δεν επαρκούν για να μετριάσουν το αίσθημα απαισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της οικονομίας.

Αντιπροτάσεις

Στον αντίποδα ο κ. Τσίπρας ζυγίζοντας και τα δεδομένα της οικονομίας το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επεξεργάζεται ένα πλάνο αντίμετρων μεγάλο μέρος του οποίου είναι ήδη κατατεθειμένο στη δημόσια συζήτηση μέσω των προγραμματικής συνδιάσκεψης του καλοκαιριού αλλά και των επιμέρους εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά θεματικών για το κλίμα, τα εργασιακά και την οικονομία.

Σταχυολογώντας οι βασικοί άξονες των προτάσεων θα αφορούν στην πρόταση για το νέο ΕΣΥ, τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ευάλωτα νοικοκυριά, την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου και των αντεργατικών νομοθετημάτων για την εργασία και την επικουρική ασφάλιση.

Φουσκώνει το χρέος

Το ερώτημα ανάπτυξη για ποιόν έχει επανέλθει ωστόσο στην ημερήσια διάταξη με τις προβλέψεις ναι μεν να είναι αισιόδοξες για ισχυρή ανάπτυξη ωστόσο ζήτημα παραμένει αν αυτή η ανάκαμψη θα αποτυπωθεί και σε ενίσχυση των εισοδημάτων.

Ήδη όπως παρατηρούν στελέχη της Κουμουνδούρου ο δανεισμός του κράτους έχει φουσκώσει σημαντικά. Και μπορεί το οικονομικό επιτελείο να πανηγυρίζει για τις επιτυχείς εξόδους στις αγορές όμως με την δημοσιονομική χαλάρωση να φαίνεται ότι ολοκληρώνεται την επόμενη χρονιά η εξυπηρέτηση του χρέους θα καταστεί και πάλι βραχνάς στις πλάτες των φορολογούμενων. Η κυβέρνηση υπολογίζει 2% πλεόνασμα από -7% έλλειμμα, ωστόσο αυτό θα σημάνει παρατηρούσε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση στα οικονομικά μια δημοσιονομική προσαρμογή 13δισ.€.

Κι αυτά την ώρα που ο ίδιος Θόδωρος Σκυλακάκης υπολόγιζε τον περασμένο μήνα το κόστος της πανδημίας στα 40δισ.€ το οποίο σημαίνει ότι έχει εξαντληθεί και το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37δισ.

Κοινωνία

Ζήτημα τακτικής και στρατηγικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθημερινότητα και επιπτώσεις σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού από τις επιλογές της κυβέρνησης.

  • Η πανδημία είναι το γήπεδο στο οποίο θα επιμείνει ο κ. Τσίπρας να βάλει κατά του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο ανασχηματισμός με την απομάκρυνση όλης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα.

Αποδυνάμωση του ΕΣΥ, αποτυχία στους εμβολιασμούς με την υποχρεωτικότητα και την αναστολή των ανεμβολίαστων των υγειονομικών να προοιωνίζεται επιδείνωση της κατάστασης για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος αλλά και να πιστώνει μια ακόμη αυταρχική επιλογή της κυβέρνησης προκειμένου να κρυφτούν οι ευθύνες της για την θωράκιση και την ασφάλεια της υγείας των πολιτών.

Όλα αυτά ο κ. Τσίπρας θα τα χρεώσει ως αποκλειστική υπαιτιότητα του πρωθυπουργού.

Προσωπική αναμέτρηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά θα χρεώσει τα πάντα στον κ. Μητσοτάκη. Η τελευταία του παρέμβαση στη Βουλή ήταν το τελικό  σήμα ότι πλέον ο στόχος δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και η σύγκρουση αναμένεται μετωπική.

Η υπόθεση Αποστολάκη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αλλά ταυτόχρονα υποχρέωσε τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει οριστικά και τα όποια ανοίγματα. Η αποτυχία του διεμβολισμού μετά την κεντροαριστερά και της αριστεράς αποδείχτηκε ζωτικής σημασίας για το ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σε μια στιγμή που στο ίδιο υπουργικό σχήμα ένας στενός συνεργάτης και σύμβουλός του με τρεις «ακροδεξιούς» υπουργούς του ΛΑΟΣ.

  • Πλέον ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώνεται να κοιτά μόνο στη δεξιά πολυκατοικία με τη διαφαινόμενη υπουργοποίηση του πρώην Ευρωπαίου επίτροπου πολιτικής προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη να αποτελεί  επισφράγιση της στροφής στην κεντροδεξιά.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για συναινετικό λόγο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Τα βλέμματα όλων στην Κουμουνδούρου  είναι στραμμένα και στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Το κλείσιμο της ψαλίδας έχει αρχίσει, ωστόσο αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών στην πρόθεση ψήφου πέρα από τη διαρκή αποτύπωση της κυβερνητικής φθοράς στα λεγόμενα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. 

Σχετικά Άρθρα