• 25 Οκτωβρίου, 2020

Συνέντευξη Τσακαλώτου: Στο χώρο μας η “προσωπολατρία” δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος

 Συνέντευξη Τσακαλώτου: Στο χώρο μας η “προσωπολατρία” δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος

Σε… ανακωχή  φαίνεται πως οδεύουν «προεδρικοί» και «ευκλειδικοί» στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: τούτο προκύπτει όχι μόνο από το κατέβασμα των τόνων κι από τις δύο πλευρές τα τελευταία 24ωρο, αλλά και από έναν πολιτικό λόγο.

Τσίπρας και Τσακαλώτος συμφωνούν στην ανάγκη υιοθέτησης πιο ριζοσπαστικής ατζέντας ιδίως στα θέματα της οικονομίας και της εργασίας, σε απάντηση, προφανώς, της σκληρής, όπως επισημαίνουν, κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα αυτά. Οδηγούμαστε σε νέα μνημόνια, de facto ή de jure, εκτιμά επί λέξει εξάλλου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του σήμερα.

Συγχρόνως, «ναι» στη διεύρυνση, χωρίς όμως να πιστεύει στις κεντρώες λύσεις, διακηρύττει εξάλλου ο τέως τσάρος της οικονομίας στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και τον Άρη Ραβανό.

Ενώ στην ερώτηση αν τον προβληματίζει το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε αρχηγικό κόμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά: «…στο χώρο μας η ‘προσωπολατρία’ δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν υποτιμά τη συμβολή του Αλέξη Τσίπρα στη διαμόρφωσης της έννοιας της κυβερνώσας αριστεράς. «Σε κάθε περίπτωση όμως το αρχηγικό κόμμα -που άλλωστε δεν είναι και στις προθέσεις του Αλέξη- είναι στα αζήτητα της Ιστορίας».

Ενώ στο αρχικό ερώτημα, αν τελικώς οι κυβερνώντες είναι πολιτικοί απατεώνες ή όχι, ο συντονιστής του οικονομικού κύκλου αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο, φέρνει όμως συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς η κυβέρνηση -όπως υποστηρίζει- λέει ψέματα και παραποιεί τα γεγονότα…

Ν. Παπ.