• 15 Απριλίου, 2021

Συνελήφθη η πρώην πρόεδρος της Βολιβίας για συνωμοσία σε πραξικόπημα

 Συνελήφθη η πρώην πρόεδρος της Βολιβίας για συνωμοσία σε πραξικόπημα

Ο πρώην προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας, Τζανίν Άνιεζ, και αρκετοί πρώην υπουργοί της κυβέρνησή της, συνελήφθησαν από τις αρχές της Βολιβίας.

Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτή και οι υπουργοί συμμετείχαν σε πραξικόπημα εναντίον του τότε Προέδρου Έβο Μοράλες το 2019, όταν και υποχρεώθηκε σε παραίτηση και εγκατέλειψε τη Βολιβία μετά από διαμαρτυρίες και ισχυρισμούς για εκλογική απάτη.

Η κ. Áñez είπε ότι είναι θύμα μιας πολιτικής βεντέτας από το σοσιαλιστικό κόμμα του Έβο Μοράλες, το οποίο επέστρεψε στην εξουσία μετά τη μεγάλη νίκη που κατήγαγε στις προεδρικές εκλογές και αυτές για το κογκρέσο, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ανοίγοντας το δρόμο για τον Μοράλες να επιστρέψει στη Βολιβία από την Αργεντινή και να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος MAS.

Παρότι ομογάλακτος του Μοράλες, ο Λουίς Άρσε, που εξελέγη πρόεδρος, τόνισε σε συνέντευξη του στο BBC πέρυσι ότι θα ακολουθήσει τη δική του πολιτική πορεία.

Ως η αρχαιότερη γερουσιαστής, η Άνιεζ ανέλαβε προσωρινή πρόεδρος της βολιβίας μετά την παραίτηση Μοράλες, όμως, μέλη του κόμματος σοσιαλιστικού κόμματος την κατηγόρησαν ότι μαζί με αστυνομικές και στρατιωτικές προσωπικότητες, ότι σχεδίαζε την ανατροπή του.

Η Άνιεζ, κρατήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες το Σάββατο στην πόλη του Τρινιντάντ, ανακοίνωσε ο υπουργός της κυβέρνησης, Ντελ Κάπριο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στην πόλη της Λα Παζ.

Η Άνιεζ, προηγουμένως έγραψε στο Twitter: «η πολιτική δίωξη έχει ξεκινήσει» και είπε ότι ένα έγγραφο σύλληψης αναφέρει κατηγορίες για τρομοκρατία, υποκίνηση σε πραξικόπημα και συνωμοσία.

Η τηλεόραση της Βολιβίας μετέδωσε επίσης εικόνες του πρώην υπουργού Ενέργειας Ροντρίγκο Γκζμάν και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Άλβαρο Κοΐμπρα υπό κράτηση.

Ο Έβο Μοράλες εξέφρασε αργότερα την πίστη του οτι θα αποδοθεί διακαιοσύνη και απαίτησε την τιμωρία για τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό που περιέγραψε ως «πραξικόπημα» εναντίον του.

Με πληροφορίες: BBC, USA Today, RFI