Βγήκε το Γιουνούς στο κεντρικό Αιγαίο – Σε ποια θέση βρίσκεται

 Βγήκε το Γιουνούς στο κεντρικό Αιγαίο  – Σε ποια θέση βρίσκεται

Σύμφωνα με το site vesselfinder.com, το οποίο καταγράφει σε real time τις θέσεις όλων των πλοίων στον πλανήτη, το «Γιουνούς» βρισκόταν στη 13:30 μεταξύ του Άη Στράτη, της Σκύρου, της Χίου και της Λέσβου, όπως ανέφερε και η σχετική τουρκική Navtex σχετικά με τις έρευνες του πλοίου. Η απόφαση της Τουρκίας να βγάλει για έρευνες στο Αιγαίο το «Γιουνούς» ήρθε αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είναι «πρωτόγονο», δεν έχει ιδιαίτερες επιστημονικές δυνατότητες και η κίνηση της Τουρκίας είναι κυρίως πολιτική και συμβολική. Επιδιώκει εμπράκτως να αμφισβητήσει τα ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο και να επιβάλλει το δόγμα ότι η Τουρκία μπορεί να εκδίδει παντού NAVTEX χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ελληνικές αντιδράσεις.

Η διάρκεια των ερευνών μπορεί να είναι μόλις δυο ημερών, ωστόσο, φαίνεται πως θα οδηγηθούμε σε ένα θερμό καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες το βράδυ είχαν σημειωθεί 29 παραβιάσεις του ελληνικού FIR από 11 τουρκικά αεροσκάφη, ενώ πάνω από τα Ίμια πέταξε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), το οποίο παρακολουθούσε τις κινήσεις του ελληνικού στόλου.

Παναγιώτης Δρίβας