• 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Συναγερμός στην Πάτρα: Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία – Συρροές από ύποπτα κρούσματα

 Συναγερμός στην Πάτρα: Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία – Συρροές από ύποπτα κρούσματα

Αυξάνεται δραματικά η πίεση στα Νοσοκομεία της Πάτρας αφού ο αριθμός των νοσηλειών κρουσμάτων Covid-19 συνεχώς μεγαλώνει. Σήμερα και στα δύο Νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 135 ασθενείς.

Πιο αναλυτικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας εντείνεται η ανησυχία καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με κίνδυνο να γεμίσει σύντομα και η 4η Κλινική Covid-19. Σήμερα νοσηλεύονται 79 ασθενείς στις Κλινικές και 8 στην ΜΕΘ Covid -19.

Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις 50% – Τι αναφέρει η διάταξη, ποιες κατηγορίες αφορά


Στο ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονται 45 ασθενείς στην Κλινική Λοιμώξεων και 3 στην ΜΕΘ Κορωνοϊού ενώ αρκετοί πολίτες από το πρωί που ξεκίνησε η εφημερία του Νοσοκομείου έχουν σπεύσει ως ύποπτα κρούσματα κορονοϊου με τον αριθμό των νοσηλειών να ανεβαίνει στο τέλος της ημέρας.

«680 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην Πάτρα»

«Στην Πάτρα είναι περίπου 680 εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία της πόλης σε σύνολο 3.800 υπαλλήλων. Ένα 18%, λοιπόν, είναι ανεμβολίαστοι. Εξ αυτών, 60 είναι γιατροί, 430 νοσηλευτές, και περίπου 190 διοικητικοί. Όπως καταλαβαίνετε, με την εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό στη λειτουργία των νοσοκομείων. Υπάρχουν εξ όσων γνωρίζω επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης αυτού του προσωπικού, και με επικουρικό προσωπικό με άμεση πρόσληψη, αλλά και με αναδιανομή των δυνάμεων μέσα στα νοσοκομεία», εξήγησε η κ. Μαστοράκου.

«Οι 60 ανεμβολίαστοι γιατροί αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του δυναμικού των δημοσίων λειτουργών, των γιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο», πρόσθεσε.

Η Πάτρα πάντοτε είχε ισχυρό αντιεμβολιαστικό μέτωπο»

«Η Πάτρα πάντοτε είχε ισχυρό αντιεμβολιαστικό μέτωπο. Αυτό το έχουμε δει και στην επιδημία της ιλαράς και είναι κάτι που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε σε μια στιγμή της πανδημίας που υπάρχει μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουμε 73 νοσηλείες στο νοσοκομείου Ρίου σε απλές κλίνες Covid, 7 στη ΜΕΘ και 3 στην παιδιατρική κλινική, και 50 νοσηλείες στον Άγιο Ανδρέα σε απλές κλίνες και 3 περιστατικά στη ΜΕΘ. Στο χώρο της υγείας δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με διακόπτες. Αυτοί που θα προσληφθούν θα πρέπει να εκπαιδευτούν, δε θα μπορέσουν να μπουν την επόμενη μέρα να λειτουργήσουν με τους συναδέλφους στο νοσοκομείο. Δεν είναι δυνατόν να μετακινούμε προσωπικό που δεν έχει εξειδίκευση ή δε γνωρίζει το αντικείμενο να λειτουργήσει την επόμενη μέρα», τόνισε η κ. Μαστοράκου, ενώ πρόσθεσε ότι «Έπρεπε να υπάρχει μια προετοιμασία, ώστε να υπάρχει χρόνος εκπαίδευσης».

«Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές»

Η κ. Μαστοράκου είπε ότι το μόνο νοσοκομείο που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι το Καραμανδάνειο γιατί όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι εμβολιασμένοι, ενώ εξήγησε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές από το Δεκέμβρη της προηγούμενης χρονιάς. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας, κάποιοι άνθρωποι να μην μπορούν να αφουγκραστούν την κατάσταση. Έχουν γίνει πορείες, καταλήψεις. Φαίνονται αποφασισμένοι και δογματικά καθηλωμένοι στην άποψή τους. Έχουν μια δογματική αντίληψη σχετικά με το εμβόλιο που δεν έχει επιστημονική βάση. Η στάση τους αυτή τους εκθέτει. Είναι μια στάση που δεν τους τιμά», είπε χαρακτηριστικά.

«Στην ιατρική λειτουργούμε με κατευθυντήριες οδηγίες. Όταν βγαίνει μια οδηγία, οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε ακόμα και αν δεν συμφωνούμε», κατέληξε η κ. Μαστοράκου.

Που κατανέμονται

Σε μια πολύ δύσκολη φάση λειτουργίας θα μπουν από την Τετάρτη τα νοσοκομεία της Πάτρας που καλούνται να διαχειριστούν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και λογω του κορωνοϊού με 680 εργαζόμενους λιγότερους, καθώς το επόμενο 24ωρο μπαίνουν σε αναστολή εργασίας όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το μεγαλύτερο κενό εργαζομένων θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, καθώς σε σύνολο 2.200 εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι οι 400. Από αυτούς οι 35 είναι γιατροί, οι 280 νοσηλευτικό και οι 85 ανήκουν στο διοικητικό, βοηθητικό και άλλο προσωπικό.

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας», υπηρετούν σήμερα 1.300 εργαζόμενοι. Από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι οι 250 εκ των οποίων 25 γιατροί, 150 νοσηλευτές και οι άλλοι 75 διοικητικό, βοηθητικό και άλλο προσωπικό.

Τις λιγότερες απώλειες θα έχει το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Καραμανδάνειο όπου από τους 295 εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί οι 30, η πλειοψηφία των οποίων αφορά διοικητικό προσωπικό.