Συναγερμός στα νοσοκομεία – Ραγδαία αύξηση των εισαγωγών – Αυξάνεται με ταχύτητα η πίεση στο ΕΣΥ

 Συναγερμός στα νοσοκομεία – Ραγδαία αύξηση των εισαγωγών – Αυξάνεται με ταχύτητα η πίεση στο ΕΣΥ

Κλιμακώνεται σε υψηλά επίπεδα ξανά η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Έκτακτο σχέδιο βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη στο ΕΣΥ για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό, που πλέον έχουν ξεπεράσει τις 320 καθημερινά.

Την ίδια στιγμή, τα εξιτήρια ασθενών που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους είναι λιγότερα από τα εισιτήρια, με αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 2.300 ασθενείς.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιπλέον απλών κλινών Covid, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν προετοιμάσει τα νοσοκομεία, με ταυτόχρονο περιορισμό των κλινικών άλλων νοσημάτων (παθολογικές, πνευμονολογικές, οφθαλμολογικές κλπ).

Την παραδοχή ότι το ΕΣΥ πιέζεται ξανά έκανε την Τρίτη (11/07) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εικάζει ότι η πίεση αυτή θα διαρκέσει μόλις 20 ημέρες.

«Το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία πίεση του εθνικού συστήματος υγείας και σε non Covid και σε Covid περιστατικά στις απλές κλίνες. Το βλέπουμε καθημερινά. Παίρνουμε τα στοιχεία. Βλέπουμε να έχουμε αρνητικό ισοζύγιο στα εισιτήρια με τα εξιτήρια, άρα έχουμε περισσότερα εισιτήρια», τόνισε.

Ο ίδιος, ωστόσο διευκρίνισε, πως στη χώρα μας όπως και στις χώρες του εξωτερικού, η αύξηση των περιστατικών βαρύνει κυρίως τις απλές κλίνες νοσηλείας και όχι τις ΜΕΘ.

Το ΕΣΥ «σηκώνει μανίκια»

Για να εξυπηρετηθούν, μάλιστα, οι αυξημένες ανάγκες του τρέχοντος διαστήματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανακατανομή κλινών. Το «Αμαλία Φλέμινγκ» για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες μετατρέπεται ξανά σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid ασθενών (only Covid).

Ωστόσο, η πίεση δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, τα οποία αναβάλλονται και άρχισαν να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής.

Χειρότερα είναι τα πράγματα στο ΕΣΥ Αττικής, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, και για τον λόγο αυτό μόνο στο λεκανοπέδιο θα αναπτυχθούν επιπλέον 480 απλές κλίνες Covid. 

«Υπάρχει μια άνοδος στις απλές κλίνες, αλλά αναλογικά δεν υπάρχει αντίστοιχη άνοδος στις κλίνες εντατικής θεραπείας», ανέφερε και πρόσθεσε, «αναπτύσσουμε παραπάνω κλίνες και είμαστε και σε μια συνεννόηση, όπως έγινε και με το Φλέμινγκ λόγου χάρη, να δώσει παραπάνω κλίνες. Η πίεση αυτή αποτυπώνεται -να μην πω αποκλειστικά- αλλά κυρίως στο λεκανοπέδιο (…) είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.

Αυξάνεται με ταχύτητα η πίεση στο ΕΣΥ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι υγειονομικές υπηρεσίες εξελίσσουν το νέο πλάνο θωράκισης του ΕΣΥ ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και την εξ αντανακλάσεως αύξηση στις νοσηλείες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid-19 ήταν 33,01% και τώρα, 15 ημέρες αργότερα, έχει φτάσει στο 52,74%.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που κοινοποίησε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά το 40%.

Η ίδια τόνισε επιπροσθέτως, πως οι ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία είναι άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα, τα οποία δοκιμάζονται, όταν ταυτόχρονα ο κορονοϊός και οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 προκαλούν επιπλοκές.

Αξιωματούχοι της υγείας είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν αν χρειαστεί ακόμη και σχέδιο για την ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ Covid, αν και προς το παρόν, με σχεδόν 109 διασωληνωμένους ασθενείς σήμερα, η πίεση στην Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ) είναι ακόμη μακριά.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ωστόσο, μιλώντας στο iatropedia.gr τόνισε πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν θα μείνουν εντελώς ανεπηρέαστες, και αναφέρει -μέσα από τα μαθηματικά μοντέλα που μελετά- πως η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid δεν θα υπερβεί τα 165 κρεβάτια.

“Περιμένουμε να δούμε αύξηση στους σκληρούς δείκτες, όπως φάνηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν διαβάσετε την πρόσφατη ανακοίνωση, το ECDC παραδέχεται ότι περιμένουν να δουν αύξηση στους σκληρούς δείκτες. Ήδη φαίνεται αύξηση, αλλά αναμένεται να υπάρξει και μεγαλύτερη”, λέει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης.

Όπως διαπιστώνει ο ειδικός, οι σκληροί δείκτες θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως τις 22 – 23 Ιουλίου, και στη συνέχεια θα υπάρξει σταθεροποίηση και αργή αποκλιμάκωση αργότερα.

“Γύρω στις 12 Αυγούστου οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν γύρω στους 165 και οι θάνατοι θα φτάσουν σε μέσους όρους, μέχρι τους 31 με 32 την ημέρα”, λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Το σχέδιο για τις κλίνες

Σύμφωνα με το Σχέδιο Κλιμάκωσης κλινών ενηλίκων με COvid-19 που υλοποιεί από την αρχή της εβδομάδας το υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, δεσμεύθηκαν επιπλέον 101 κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη covid στα νοσοκομεία Σωτηρία, Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ. 

Το τελευταίο, μάλιστα, τέθηκε και πάλι εκτός του προγράμματος εφημεριών για να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες ασθενών με λοίμωξη COvid. Το Σωτηρία, επίσης, από σήμερα θα εφημερεύει κάθε τέσσερις ημέρες για παθολογικά., καρδιολογικά και χειρουργικά και Θωρακοχειρουργικά περιστατικά και κάθε 15 ημέρες για ΩΡΛ και οδοντιατρικά. Οι πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου θα πραγματοποιούν 12ωρη εφημερία κάθε δεύτερη ημέρα, ενώ τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα δέχονται κάθε μέρα COvid περιστατικά από τις 8πμ ως τις 2.30μμ. 

Από σήμερα θα ξεκινήσουν και οι νοσηλείες non Covid περιστατικών στις ιδιωτικές κλινικές, με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ. Σε πρώτη φάση έχουν παραχωρηθεί 45 κλίνες από τον Όμιλο HHG, το ΙΑΣΩ, την Ευρωκλινική, το Ντυνάν. 

Συνολικά σε αυτη τη φάση θα είναι διαθέσιμες 1.078  κλίνες COvid, ενηλίκων και παιδιών, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής και 92 κλίνες ΜΕΘ επίσης ενηλίκων και παιδιών. 

Στη 2η φάση της λειτουργίας των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής υπό την αυξημένη πίεση της επιδημίας, εντάσσονται στο σύστημα κλινών covid, 106 κλίνες ιδιωτικών κλινικών με προοπτική να φθάσουν τις 200 εφόσον χρειαστεί, και συνεχίζεται η δέσμευση γενικών κλινών στα δημόσια νοσοκομεία. 

Από την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουλίου και για έναν μήνα θα προστεθούν και άλλες 381 κλίνες covid στο λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, θα αυξηθούν οι κλίνες COvid στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα, Ευαγγελισμός, Αγία Όλγα, Ιπποκράτειο,ΚΑΤ, Λαϊκό, ΕΛΠΙΣ, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Σωτηρία και Παμμακάριστος. Συνολικά, θα διατεθούν σχεδόν 1.500 κλίνες covid, για τις ανάγκες των ασθενών, που εκτιμάται ότι θα έχει αφήσει πίσω του το παρατεταμένο κύμα της επιδημίας. 

Μανώλης Δράκος