Συναγερμός: Πρώτο κρούσμα του στελέχους της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο

 Συναγερμός: Πρώτο κρούσμα του στελέχους της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο

Η Κίνα κατέγραψε την πρώτη ανθρώπινη μόλυνση από το στέλεχος Η3Ν8 της γρίπης των πτηνών, όπως ανακοίνωσε η υγειονομική αρχή της χώρας.

Ωστόσο οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσής της μεταξύ των ανθρώπων είναι χαμηλός. Ένα τετράχρονο αγόρι από την κεντρική επαρχία Χενάν διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από την παραλλαγή αυτή αφού εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα στις 5 Απριλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Καμία στενή επαφή δεν είχε μολυνθεί από τον ιό, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Το παιδί είχε έρθει σε επαφή με κοτόπουλα και κοράκια που εκτρέφονταν στο σπίτι του, πρόσθεσε.

Η παραλλαγή H3N8 έχει προηγουμένως ανιχνευθεί αλλού στον κόσμο σε άλογα, σκύλους, πτηνά και φώκιες, αλλά δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του H3N8 σε ανθρώπους, δήλωσε το NHC.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι μια αρχική αξιολόγηση καθόρισε ότι η παραλλαγή δεν έχει ακόμη την ικανότητα να μολύνει αποτελεσματικά τον άνθρωπο και ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας επιδημίας ήταν χαμηλός.

Πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών υπάρχουν στην Κίνα και ορισμένα μολύνουν σποραδικά ανθρώπους, συνήθως όσους εργάζονται με πουλερικά.

Η Κίνα διαθέτει τεράστιους πληθυσμούς τόσο εκτρεφόμενων όσο και άγριων πτηνών πολλών ειδών, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάμειξη και τη μετάλλαξη των ιών των πτηνών.

Η αυξανόμενη επιτήρηση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους σημαίνει επίσης ότι εντοπίζονται περισσότερες λοιμώξεις.

Τα στελέχη H5N1 και H7N9 της γρίπης των πτηνών, που ανιχνεύθηκαν το 1997 και το 2013, αντίστοιχα, ήταν υπεύθυνα για τα περισσότερα κρούσματα ανθρώπινης ασθένειας από τη γρίπη των πτηνών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Οι ανθρώπινες λοιμώξεις από ζωονοσογόνες ή ζωικές γρίπες «αποκτώνται κυρίως μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή μολυσμένο περιβάλλον, αλλά δεν οδηγούν σε αποτελεσματική μετάδοση των ιών αυτών μεταξύ των ανθρώπων», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το 2012, ο H3N8 ενοχοποιήθηκε για το θάνατο περισσότερων από 160 φώκιες στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού προκάλεσε θανατηφόρα πνευμονία στα ζώα.

Σχετικά Άρθρα