Συναγερμός για το φυσικό αέριο – Ανησυχία για έκρηξη τιμών – Μακρόν: ” Κλείστε τα φώτα, ετοιμαστείτε για ρεύμα “με σύνεση”

 Συναγερμός για το φυσικό αέριο – Ανησυχία για έκρηξη τιμών – Μακρόν: ” Κλείστε τα φώτα, ετοιμαστείτε για ρεύμα “με σύνεση”

Εντείνονται οι ανησυχίες της Ελλάδας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του Nord Stream 1, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου μετά την 21η Ιουλίου.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, σχετικά με τον αγωγό Nord Stream και το φυσικό αέριο, εν μέσω κλίματος ανησυχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά και τις απειλές της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προειδοποίηση Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον λαό της Γαλλίας να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου υποστηρίζοντας εναλλακτικές λύσεις, σβήνοντας τα δημόσια φώτα τη νύχτα και συμμετέχοντας σε μια περίοδο ενεργειακής «σύνεσης» σε εθνικό επίπεδο.

Χωρίς να διαβλέπεται τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είπε ο Μακρόν, οι Γάλλοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για κόστη που θα παραμείνουν υψηλά.

«Αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή την εθνική εορτή της Γαλλίας, την Ημέρα της Βαστίλης. «Το καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου θα είναι πολύ δύσκολα» διεμήνυσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια, όπως και τα τρόφιμα, ως όπλο», συνέχισε ο Μακρόν. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το σενάριο όπου πρέπει να πάμε χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα προετοιμάσει ένα «σχέδιο σύνεσης» για την εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο θα ξεκινούσε με το σβήσιμο των δημόσιων φώτων τη νύχτα όταν δεν είναι χρήσιμα.

Η Γαλλία θα συνεχίσει να επιδιώκει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, είπε, ζητώντας μια ταχύτερη μεταστροφή προς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και περισσότερη ευρωπαϊκή διασυνοριακή ενεργειακή συνεργασία για να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση. 

Shell: Έρχεται σκληρός ενεργειακός χειμώνας

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται σε συνέχεια της προειδοποίησης (και) της Shell ότι τον προσεχή χειμώνα οι ευρωπαϊκές χώρες ίσως αναγκαστούν να χορηγούν με δελτίο καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

«Θα είναι πραγματικά ένας σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μπεν βαν Μπόιρντεν, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας» προειδοποίησε σε συνέδριο που παρακολούθησε ο Guardian στην Οξφόρδη.

Ο Μπόιρντεν δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ανοίξουν οι στρόφιγγες του αγωγού Nord Stream 1 που φέρνει στην ήπειρο ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazpron ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του αγωγού. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αναστολή λειτουργίας οφείλεται σε τουρμπίνα που έχει σταλεί στον Καναδά για συντήρηση, με τις εργασίες να προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου.

«Ο Πούτιν έχει εκπλήξει πολλούς από εμάς» είπε ο Μπόιρντεν. «Έχει επίσης δείξει ότι πρέπει να τον παίρνουμε σοβαρά όταν προχωρά σε απειλές [..] Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να αποκλείσει τη μεγαλύτερη αγορά της. Είναι πλέον πρόθυμος να μετατρέψει τα αποθέματα σε όπλο».

Μακρινό το ενδεχόμενο «Δελτίο Ενέργειας»

Η ενεργειακή επάρκεια είναι ζητούμενο ώστε να μην υπάρξουν και παρεμβάσεις τύπου… “Δελτίου Ενέργειας”, κάτι που κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. με μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, συζητούν σοβαρά.

Για την Ελλάδα αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει μακρινό, δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας ότι ακόμη και αν η Μόσχα κλείσει τις στρόφιγγες και στον Turkish Stream – από τον οποίο προμηθεύεται το ρωσικό αέριο η χώρα μας – υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η τροφοδοσία της Ρεβυθούσας ακόμη και με δύο πλοία ταυτόχρονα, η τροφοδοσία της χώρας από την Ιταλία μέσω του αγωγού ΤAP, με αντίστροφη ροή κ.α..

Αγώνας δρόμου για προμήθεια LNG

Η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει μεν μειωθεί αλλά παραμένει υψηλή. Σήμερα, λόγω των αυξημένων φορτίων LNG που δέχεται η χώρα, μειώθηκε στο 26,5% από 40%.

Η εξάρτηση της χώρας από το υγροποιημένο αέριο αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε ποσοστό 47,4%. Έως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στη Ρεβυθούσα 39 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, από 15 πέρυσι, τροφοδοτώντας ωστόσο και άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου ώστε ανά 40 ημέρες να ανανεώνει τις συμφωνίες με τις προμηθεύτριες χώρες. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι αδύνατον οι συμφωνίες να είναι μακροπρόθεσμες, καθώς οι τιμές αλλάζουν συνεχώς και οι αγορές λειτουργούν με ορίζοντα περίπου ενάμιση μηνός.

Ανησυχία για έκρηξη των τιμών του LNG

Διάχυτη είναι η ανησυχία για τον “συνωστισμό” που θα δημιουργήσει στις διεθνείς αγορές του LNG, τυχόν ενεργειακό “έμφραγμα” στην Ευρώπη. Η αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του υγροποιημένου αερίου, κι αυτή θα περάσει και στα τιμολόγια του ρεύματος. Ένα σενάριο που απεύχονται όλοι, κυβέρνηση και πολίτες.

‘Έντονη είναι και η ανησυχία και για το πλήγμα που θα υποστεί η ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας, η οποία συνεχίζει να βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, στο φυσικό αέριο Έτσι, οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους αρμόδιους φορείς, είναι να εξασφαλίζεται σταθερή επάρκεια σε λιγνίτη και νερό για την παραγωγή ρεύματος εναλλακτικά από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

“Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς να παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας (“Πτολεμαΐδα 5”)” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ότι είναι εφικτό για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας.

Σχετικά Άρθρα