Συναγερμός για τη διακοπή ρωσικού αερίου – Η Ευρώπη επιστρέφει στον άνθρακα

 Συναγερμός για τη διακοπή ρωσικού αερίου – Η Ευρώπη επιστρέφει στον άνθρακα

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων της χώρας με τη ροή φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού βρίσκονται οι Αρχές ενόψει της πλήρους διακοπής των ροών από σήμερα και μέχρι τις 28 του μηνός, αλλά και της έλευσης των θερινών υψηλών φορτίων λόγω της εκτεταμένης χρήσης των κλιματιστικών.

Η ανακοίνωση της Gazprom ότι θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου λόγω συντήρησης του αγωγού Turkish Stream ταπό 21-28 Ιουνίου δεν βρήκε απροετοίμαστη την αγορά, αφού πρόκειται για προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση, ωστόσο η συγκυρία δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Gazprom να προβάλει αντίστοιχα προσκόμματα και για τον αγωγό Turkish Stream, στο πλαίσιο ενός τακτικισμού που φαίνεται να ακολουθεί προκειμένου να ανακόψει την –πέραν της αναμενόμενης– καλή πορεία υποκατάστασης των αποθεμάτων ασφαλείας στις ευρωπαϊκές αποθήκες.

Φορτία με LNG

Για το διάστημα πάντως μέχρι και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού, η ομαλή τροφοδοσία της χώρας, όπως διαβεβαιώνουν αρμοδίως, είναι διασφαλισμένη πλήρως. Ο ΔΕΣΦΑ μάλιστα θα αξιοποιήσει τη συγκυρία για να προχωρήσει και ο ίδιος σε συντήρηση του ελληνικού συστήματος στο σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου από τις 21 έως και τις 25 Ιουνίου. Οι εταιρείες – εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν κλείσει εγκαίρως αυξημένα φορτία LNG. Μέσα στον Ιούνιο και μέχρι χθες στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας έφτασαν επτά μεγάλα φορτία LNG, ενώ από σήμερα και μέχρι τις 26 του μηνός θα εκφορτώσουν άλλα τέσσερα μεγάλα φορτία, δύο της ΔΕΠΑ και τρία της Mytilineos.

Με διασφαλισμένες πλήρως και τις ημερήσιες ροές αερίου από τον αγωγό TAP, πίεση εκτιμάται ότι μπορεί να δεχθεί το σύστημα μόνο σε περίπτωση αύξησης των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία, ζήτημα που παρακολουθείται στενά από τη ΡΑΕ για να κηρύξει, εάν χρειαστεί, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να σταματήσουν οι εξαγωγές.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ, πάντως, εκτιμούν ότι το σύστημα φέτος θα είναι πιο ενισχυμένο από πέρυσι λόγω και της ένταξης σε δοκιμαστική λειτουργία, τον Ιούλιο, της νέας μονάδας της Mytilineos αλλά και της εγκατάστασης νέας ισχύος 1.200 MW AΠΕ, εκ των οποίων τα 800 MW φωτοβολταϊκά, τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν τουλάχιστον τις μεσημεριανές αιχμές, που αναμένονται φορτία στα 11,5 GW, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Επιστροφή στον άνθρακα

Σε… ανησυχία βρίσκεται όλη η Ευρώπη. Το Βερολίνο επιστρέφει στον άνθρακα -στο ρυπογόνο καύσιμο που σχεδίαζε να εγκαταλείψει οριστικά- ως απάντηση στην απόφαση της Gazprom για μείωση των ροών αερίου προς τη Γερμανία αλλά και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επαναφέρει λοιπόν σε λειτουργία μονάδες άνθρακα και τους παρέχει χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακά αποθέματα για τον χειμώνα. Η στροφή στον άνθρακα, εκτός του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, σημαίνει παράλληλα και ένα κόστος της τάξεως των περίπου 15 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές.

Και ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν έως και χθες την ανοδική τους πορεία, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να σημειώνουν νέα άνοδο 8,1% μετά το ράλι κατά 43% που προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Αυστρία έλαβε την ίδια απόφαση, ανακοινώνοντας ότι θέτει εκ νέου σε λειτουργία τις μονάδες άνθρακα.

Για ένα είδος «διελκυστίνδας στην οποία ο Πούτιν έχει προς το παρόν μεγαλύτερη δύναμη, αλλά αυτό δεν αποκλείει αργότερα να έχουμε εμείς το πάνω χέρι» έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και μέλος του κόμματος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF. Σημειωτέον ότι η Γερμανία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη θέρμανση των κατοικιών και τη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας της. Έχει, ωστόσο, ήδη κατορθώσει να μειώσει το μερίδιο των εισαγωγών της σε φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία στο 35%, από το 55%.

Κίνητρα στη βιομηχανία προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου και να εξοικονομηθεί ενέργεια για να συγκεντρωθούν αποθέματα στους ταμιευτήρες ενέργειας της χώρας σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση Σολτς, που στο παρελθόν είχε θέσει στόχο την ταχύτερη δυνατή κατάργηση της χρήσης άνθρακα στη Γερμανία. Τις απαιτούμενες πιστώσεις για τη συγκέντρωση αποθεμάτων πρόκειται να χορηγήσει η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για το μέγεθος του προγράμματος, αλλά υπολογίζεται πως η πληρότητα στους ταμιευτήρες της Γερμανίας είναι περίπου στο 57% της χωρητικότητάς τους. Για να αγοράσει το Βερολίνο άλλες 120 τεραβατώρες που χρειάζονται για την πληρότητα των ταμιευτήρων, θα χρειαστούν περίπου 15 δισ. ευρώ, καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σχολιάζοντας την επιστροφή της Γερμανίας στο ρυπογόνο καύσιμο, ο κ. Χάμπεκ υπογράμμισε πως «είναι πικρό αυτό αλλά αναγκαίο σε αυτή την κατάσταση προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου». Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Gazprom είχε αποφασίσει να μειώσει δραστικά την παροχή αερίου στη Γερμανία, αλλά και σε Γαλλία, Αυστρία και Τσεχία.

Την ημέρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβησαν στην Ουκρανία με σκοπό να στηρίξουν το αίτημά της για ένταξή της στην ΕΕ, οι ροές του ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκαν κατά περίπου 60%.

Σχετικά Άρθρα