Συμβούλιο ΝΑΤΟ: Τι προσδοκά η Αθήνα – Πολιτικές αντιδράσεις για “μυστική διπλωματία”

 Συμβούλιο ΝΑΤΟ: Τι προσδοκά η Αθήνα – Πολιτικές αντιδράσεις για “μυστική διπλωματία”

Μια κρίσιμη σύσκεψη θα λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη στο ΝΑΤΟ, σε “πολιτικό” επίπεδο μεταξύ των μόνιμων Αντιπροσώπων, για την τουρκική προκλητικότητα μια μέρα πριν από τη συνάντηση τεχνικού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η εν λόγω τεχνική συνάντηση έγινε γνωστή από τουρκικά μέσα με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από τον υπεύθυνο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος σχολίασε δηκτικά:

“Οτιδήποτε σχετικό με ελληνοτουρκικό διάλογο θα το μαθαίνουμε από την τουρκική πλευρά και τα διεθνή ΜΜΕ;”

Συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας- Τουρκίας στο ΝΑΤΟ- Θέμα αποχώρησης του Oruc Reis θα θέσει η Αθήνα

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος έχει λάβει σαφείς οδηγίες να επαναλάβει την πάγια θέση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι τυχόν επανεκκίνηση της διαδικασίας του Ελληνοτουρκικού διαλόγου προϋποθέτει την αποκλιμάκωση της έντασης και εν προκειμένω την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο. Η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Αθήνα δεν απορρίπτει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, τουναντίον, αναμένεται να καταθέσει τις παρατηρήσεις της όταν θα είναι έτοιμη, πιθανώς στο ραντεβού, που έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη.

Αντέτειναν, ωστόσο, πως δεν μπορεί να εκκινήσει μία συζήτηση τεχνικής φύσεως για το ποιοι κανόνες θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, ώστε να αποσοβηθεί μία στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όταν δεν τίθεται επί τάπητος η γενεσιουργός αιτία της έντασης και κατ’ επέκταση της συσσώρευσης δυνάμεων στην περιοχή, που είναι η τουρκική προκλητικότητα, μέσω του πλου του Oruc Reis εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ευρωμεσογειακή Σύνοδος και εξοπλισμοί

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα προσδοκά ισχυρό μήνυμα στήριξης των ελληνικών θέσεων και καταδίκης των παράνομων τουρκικών ενεργειών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, που διοργανώνει αύριο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Τα σπουδαία, πάντως, θα προκύψουν προ της Συνόδου και εν προκειμένω στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν, όπου αναμένεται να «κλειδώσουν» οι βασικοί άξονες της στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας, τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια εξοπλισμών, όσο και σε ό,τι αφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, αλλά και το επόμενο ραντεβού τους, όπου θα πέσουν και οι σχετικές υπογραφές, πιθανώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μετά την χθεσινή, νέα επικοινωνία του Υπουργού Αμύνης και της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Αθήνα συζητά την προμήθεια 18 νέων και μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκάφων, 4ης γενιάς, τύπου Rafale, ενώ μεταξύ άλλων φαίνεται πως έγινε και συζήτηση για την αγορά φρεγατών Fremm.

Σχετικά Άρθρα