• 16 Οκτωβρίου, 2021

Συμμαχία Μare Nostrum με συμφωνία “μαμούθ” 5 δισ. για φρεγάτες και κορβέτες – Συνάντηση Δένδια με Πάιατ

 Συμμαχία Μare Nostrum με συμφωνία “μαμούθ” 5 δισ. για φρεγάτες και κορβέτες – Συνάντηση Δένδια με Πάιατ

Με αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση επιπλέον μίας (3+1) καθώς και τριών γαλλικών κορβετών Gowind (επίσης με πρόβλεψη 3+1), ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής και πιο ενεργή παρουσία των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας στην Μεσόγειο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν σφράγισαν την στρατηγική αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Σήμερα στα Ηλύσια Πεδία οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε πανηγυρικό τόνο από τους δύο ηγέτες και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας που θα τους πλαισιώνουν. Η σύμπραξη γίνεται στον απόηχο της συμμαχίας ΗΠΑ- Βρετανίας και Αυστραλίας, που επέφερε πλήγμα στα γαλλικά συμφέροντα.

  • Προφανώς η ναυπήγηση των φρεγατών που προορίζονται για την χώρα μας, δεν θα δώσει το φιλί της ζωής στα γαλλικά ναυπηγεία μετά το στραπάτσο που επιφύλαξε η Αυστραλία, “είναι ομως μια ψήφος εμπιστοσύνης από την χώρα μας, που ως αντάλλαγμα θα έχει να νιώθει την γαλλική παρουσία σε αέρα και θάλασσα ο Ερντογάν όποτε μπαίνει στον πειρασμό των προκλήσεων” εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των συζητήσεων.

Έτερος συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη επισήμανε ότι η Ελλάδα όντας η πρώτη χώρα σε αυτή την “συμμαχία Μare Nostrum”, αποκτά ένα ειδικό γεωπολιτικό βάρος. Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ήρθε ως απότοκος των AUΚUS αλλά δεν προκάλεσε αρνητική αμερικανική αντίδραση, όπως διαρρέεται από κυβερνητικές πηγές.

Νωρίς χθες το πρωί ο Νίκος Δένδιας κάλεσε στο υπουργείο εξωτερικών τον αμερικανό πρέσβη, Τζέφρυ Πάιατ, και στο επίκεντρο της συζήτησης τους δεν βρέθηκε μόνο πως θα ξεπεραστούν τεχνικές δυσκολίες που έχουν ανακύψει στην πενταετή ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, αλλά και η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην συμφωνία με την Γαλλία. 

  • Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό αν θα υπάρχουν συγκεκριμένες διευκολύνσεις στάθμευσης ή ελλιμενισμού των γαλλικών δυνάμεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο οι τρεις φρεγάτες Belharra έχει συμφωνηθεί ότι θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία στο Λοριάν, ενώ οι τρεις κορβέτες στον Σκαραμαγκά.

Το 2025 σχεδιάζεται να παραδοθούν δύο φρεγάτες και μια κορβέτα και ένα χρόνο μετά θα ολοκληρωθεί η παραγγελία. Στην συνολική συμφωνία που υπολογίζεται ότι θα ανέβει στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση και  των τεσσάρων φρεγατών MEKO.