• 29 Νοεμβρίου, 2020

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή υπό τη σκιά του φονικού δεύτερου κύματος – Τα “όπλα” Μητσοτάκη – Τσίπρα

 Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή υπό τη σκιά του φονικού δεύτερου κύματος – Τα “όπλα” Μητσοτάκη – Τσίπρα

«Κόκκινο» χτύπησε χθες η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα που πήρε (ή δεν πήρε) η πρώτη αναφορικά με την πανδημία. Αντιπαράθεση που ήταν για την ακρίβεια το… πρελούδιο, πριν την αυριανή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Μια συζήτηση που αποτελεί πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρακάμπτοντας κατ’ ουσίαν (ή αποφεύγοντας) το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τετ-α-τετ κοινοβουλευτικό διάλογο για την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες.

Επιχειρήματα ακούσθηκαν πολλά, ένθεν κακείθεν, από τον Βασίλη Κικίλια από τη μια, τους κ. Τσίπρα και Ξανθό από την άλλη. Άλλα περισσότερο βάσιμα κι άλλα λιγότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΙΟΥ

Σε αυτή τη δημόσια ανταλλαγή επιχειρημάτων χθες όμως, ακούσθηκαν και δύο επιχειρήματα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν προσπερνά κανείς εύκολα.

Επιχείρημα πρώτο:

  • το χρησιμοποίησε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν επισκεπτόμενος το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, μίλησε για τη δωρεά της Βουλής προς το ΕΣΥ, με τις 50 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής. Από τις 50 αυτές κλίνες λειτουργούν μόλις οι 9, κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τούτο λόγω έλλειψης προσωπικού! Αλλά και οι λειτουργοί Υγείας που εργάζονται στα Ιωάννινα, έκαναν λόγο για έναν καθημερινό «πόλεμο»: «Μιλάμε για εξάντληση του προσωπικού, νοσηλευτές, γιατροί, καθαρίστριες, μεταφορείς ασθενών, ένας πόλεμος! Δεν υπάρχουν δυνάμεις», ήταν η έκκληση που έκανε νοσηλευτής περιγράφοντας με τα δικά του λόγια τον κίνδυνο του burn out που περιέγραψε η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού στη συνέντευξή της στο libre.

Παράδειγμα δεύτερο:

  • το πρόβαλλε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και τους Μ. Μάνη -Χρ. Λουκά. Χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία, με ένα τηλεφώνημα μέσα στην άγρια νύχτα, ξεκίνησε η διακομιδή ασθενών με Covid-19 από τα Ιωάννινα στην Άρτα. «Χωρίς καμία υποδομή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ασθενών και εργαζομένων, ξαφνικά έκλεισαν κλινικές, έγιναν εκ των ενόντων μεταφορές γιατρών. Δύο κλινικές με έξι γιατρούς καλούνται να αντιμετωπίσουν το χειμώνα όλα τα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά, επιπλέον τα περιστατικά Covid-19, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες λόγω μεγάλης διασποράς. Χωρίς προετοιμασία, χωρίς έξτρα χρηματοδότηση», στηλίτευσε η βουλευτής και γιατρός.

Μέσα από δύο παραδείγματα, αυτή φαίνεται πως είναι η πραγματική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πέρα από χρωματιστά διαγράμματα και πίνακες.

Ταυτοχρόνως, στην αυριανή συζήτηση κορυφής στη Βουλή, ο Α. Τσίπρας θα θέσει στον πολιτικό του αντίπαλο μερικά ζητήματα, από τα οποία μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουν στο επιτελείο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Και πρώτα, η τριπλή πρόταση προς την κυβέρνηση, για σχέδιο 6μηνης ενίσχυσης του ΕΣΥ, για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και πάγωμα των νόμων που, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, πλήττουν την κοινωνική συνοχή (π.χ. νομοσχέδιο για εργασιακά και πτωχευτικός κώδικας).

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων -επιδημιολόγων και είναι αλήθεια ότι ως τώρα δεν έχει ακουσθεί ένα πειστικό επιχείρημα από την άλλη πλευρά γιατί δεν πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα.

  • «Εάν το απορρίψει ο Κ. Μητσοτάκης, είναι ξεκάθαρο πως δεν θέλει δημοσίευση και διαφάνεια, γιατί θα αποκαλυφθεί πόσες φορές αγνόησε τις εισηγήσεις των επιστημόνων και βάφτισε επιστημονικές τις αμιγώς πολιτικές αποφάσεις, που οδήγησαν στην έκρηξη του δεύτερου κύματος (άνοιγμα τουρισμού, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία, άνοιγμα γηπέδων κ.α.», σημείωναν συνεργάτες του Α. Τσίπρα.

Στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας και ο οικονομικός «θάνατος» της μεσαίας τάξης, στο όνομα της οποίας «χύθηκε πολύ δάκρυ, αλλά φαίνεται ότι είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της πανδημίας», σχολίασε δηκτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προσκόμισε και τέσσερα στοιχεία:

  • Μέχρι σήμερα 120.000 συμπολίτες μας έχουν χάσει την εργασία τους εξαιτίας της πανδημίας.
  • 12% των εργαζομένων έχει αμοιβή ως 200 ευρώ.
  • Η απώλεια εισοδήματος αγγίζει τα 4 δισ. ως τώρα.
  • Ουδείς είναι σε θέση να ξέρει πόσες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν ξανά, όταν τελειώσει η ιστορία με την πανδημία.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν, τέλος, «το άδειασμα Πιερρακάκη σε Πέτσα για το δήθεν 1 εκατ. sms για ‘σωματική άθληση», θέμα, πάντως, που αναμένεται να έχει συνέχεια…

Νίκος Παπαδημητρίου