• 7 Μαΐου, 2021

Συγκλονιστικές εικόνες από την Ινδία: Θάνατος και απελπισία έξω από τα νοσοκομεία

 Συγκλονιστικές εικόνες από την Ινδία: Θάνατος και απελπισία έξω από τα νοσοκομεία

Την δραματική εικόνα στην Ινδία περιγράφει το ρεπορτάζ από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και δεν μπορούν να δεχθούν πλέον ασθενείς ούτε στους διαδρόμους….

Αναφέρει σχετικά: «Μόλις που ανέπνεε ο Shyam Narayan όταν έφτασε στο νοσοκομείο του Νέου Δελχί με μια κόκκινη χειράμαξα, τα πόδια του κρέμονταινστο πλάι, αλλά σύντομα έγινε σαφές στην απελπισμένη οικογένειά του ότι το προσωπικό του νοσοκομείου δεν μπορούσε να τον βοηθήσει.

Ήταν απλώς το τελευταίο θύμα του κορανοϊού που έπληξε την Ινδία, όπου χιλιάδες πάσχοντες πάνε σε νοσοκομεία και δεν μπορούν να βρουν κρεβάτια , αλλά και δίνουν μάχη για οξυγόνο και φάρμακα που σώζουν ζωές.

Στο νοσοκομείο Guru Teg Bahadur (GTB) στο βορειοανατολικό Δελχί, ο Narayan και η οικογένειά του ήταν ένα μέρος μιας σταθερής ροής ασθενοφόρων, χειράμαξων και άλλων οχημάτων που έφεραν ασθενείς Covid-19 για θεραπεία, περιμένοντας κρεβάτια τα οποία είχαν ήδη καταληφθεί από τρία άτομα, το καθένα.

Επικίνδυνη για τους ασθενείς και παράνομη η νέα ΚΥΑ για τις υπερτοπικές μετακινήσεις – Τι λέει στο libre o γ.γ. του ΠΙΣ

Δεν το κατάφερε να φτάσει τόσο μακριά: ένα φορείο που μεταφέρει το άψυχο σώμα του βγήκε έξω μόλις λίγα λεπτά αφότου άνοιξαν οι πόρτες….

Στεγανό αέρα

Η οικογένεια Narayan είχε προσπαθήσει όλη τη νύχτα να βρει ένα κρεβάτι ΜΕΘ γι αυτόν.

Αλλά τους έδιωξαν επανειλημμένα από όλα τα νοσοκομεία, είπε ο αδελφός του, Ραμ.

“Ο αδερφός μου έχει πέντε παιδιά και ο νεότερος είναι τόσο μικρός, τι θα πω στη γυναίκα του;”

Η GTB έχει ξεμείνει από κρεβάτια και, όπως όλα τα νοσοκομεία στο Δελχί, αγωνίζεται να βρει οξυγόνο.

Έχει πει ότι κάνει το καλύτερο που μπορεί σε μια κρίση, και το ιατρικό προσωπικό εργάζεται για μέρες μέσα στα νοσοκομεία.

Μόλις χθες καταγράφηκαν 350.000 νέα κρούσματα στην Ινδία και 2.600 θάνατοι και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει καταρρεύσει.

Ο θάνατος του Narayan στις πόρτες του νοσοκομείου είναι συνηθισμένος και είναι απίθανο να μετρηθεί σε επίσημα στοιχεία καθώς όσοι χάνουν την ζωή τους έξω από τα νοσοκομεία ή στα σπίτια τους δεν καταγράφονται στους νεκρούς.

Ο φύλακας στην πόρτα του νοσοκομείου απέτρεψε τους ασθενείς να μπουν, λέγοντας στους πανικοβλημένους συγγενείς ότι οι θάλαμοι είναι γεμάτοι.

Μερικοί έμειναν στη σειρά, άλλοι έφυγαν για να συνεχίσουν το απελπισμένο κυνήγι για ένα κρεβάτι σε άλλο νοσοκομείο.

Ο εξαντλημένος 17χρονος Mohan Sharma στάθηκε με τον 65χρονο παππού του, δίνοντας στον γέρο νερό, υποστηρίζοντάς τον καθώς είχε βήχα και έβαλε τρυφερά τη μάσκα οξυγόνου του.

Ο πατέρας του είχε πεθάνει από κοροναϊό στην ίδια ουρά του νοσοκομείου λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα.

«Αφαιρέσαμε τη μάσκα του προσώπου και έκλαιγε και έλεγε« σώσε με, παρακαλώ σώσε με.Αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Απλώς τον είδα να πεθαίνει”, είπε ο Sharma.

Χωρίς χρόνο να κλάψει για τον πατέρα του, έπρεπε να προχωρήσει γρήγορα στη βοήθεια του παππού του.

«Κυβερνητική αποτυχία» –

Η οικογένεια κατάφερε να βρει ένα κρεβάτι για αυτόν, αλλά ο παππούς έδειχνε συγκλονισμένος από τις δραματικές συνθήκες.

«Υπήρχαν τρία πτώματα δίπλα του και πανικοβλήθηκε και είπε ότι δεν θα επιβιώσει. Έτσι τον πήρα έξω και ξεκουράζεται τώρα», είπε ο Σάρμα.

Άτομα που ήταν μέσα στα νοσοκομεία περιγράφουν τους γεμάτους διαδρόμους με κρεβάτια και φορεία που καταλαμβάνουν δύο ή τρία άτομα.

Ο αναπνευστήρας του παππού του Sharma ήταν σχεδόν άδειος, χωρίς εγγύηση ότι θα αντικατασταθεί!Έπρεπε επίσης να ελέγξει τη μητέρα του, η οποία πρόσεχε στο σπίτι την γιαγιά του η οποία επίσης έχει κοροναϊό.

“Έχω δει τρία πτώματα μέσα σε έξι λεπτά”, δήλωσε ο Ράβι Κουμάρ, ο οποίος κατάφερε να βοηθήσει τον 80χρονο παππού του αφού περίμενε έξω από το νοσοκομείο όλη τη νύχτα.

“Στο εσωτερικό, δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχουν απλά φορεία το ένα μετά το άλλο με δύο ασθενείς σε κάθε ένα”, είπε.

“Αυτή είναι μια αποτυχία της κυβέρνησης. Δεν βελτίωσαν τις υποδομές τον τελευταίο χρόνο. Εάν αυτή είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ινδίας, τότε μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται στις αγροτικές περιοχές.”

Πίσω του είναι ο Irfan Salmani, του οποίου η 40χρονη αδερφή Monisha προσπαθούσε να αναπνεύσει, καθισμένη στο έδαφος με μια μάσκα οξυγόνου του οποίου ο σωλήνας δεν ήταν προσκολλημένος σε τίποτα….

Ο Salmani ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια από οποιονδήποτε…

“Προσπαθώ ασταμάτητα για τρεις ημέρες, πηγαίνοντας από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τόσο τρομερό στη ζωή μου”, είπε.

«Τι μπορώ να κάνω; Δεν έχουμε ούτε φαγητό ή νερό από το πρωί και μας διώχνουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.”

Στο μπροστινό μέρος της ουράς, μια οικογένεια διαμάχη με τον φύλακα, ελπίζοντας να εισαγάγει στο νοσοκομείο για έναν συγγενή της…