Σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την Abacus

 Σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής  ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την Abacus

Επιστολή προς την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να διερευνήσει συγκεκριμένα ερωτήματα καθώς και επιστολή με την οποία ζητά τη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε ό,τι αφορά στην εταιρεία Abacus Research και την δημοσκόπηση που προβλήθηκε στον Alpha.

Η μέχρι πρότινος άγνωστη εταιρεία παρουσίασε δημοσκόπηση με ελάχιστο δείγμα που μεταξύ άλλων έβλεπε τη ΝΔ να μην έχει ούτε… δημοσκοπική γρατζουνιά από την καταστροφική διαχείριση πανδημίας και ακρίβειας (συγκεντρώνοντας 32%) και ανέβαζε το ΚΙΝΑΛ στο …17%, μισή μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

“Βόμβα” ΠΟΕΔΗΝ: Άλλοι 10.000 υγειονομικοί σε αναστολή αρχές Φεβρουαρίου

Tι αναφέρει η επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής

Στην επιστολή τους προς τον Κ. Τασούλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επισημαίνουν πως προβλέπεται αρμοδιότητα ελέγχου των εταιρειών και των φορέων δημοσκοπήσεων από τη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ζητούν να ασκηθεί η αρμοδιότητα αυτή σε σχέση με την πρόσφατη  δημοσκόπηση (2 έρευνες κοινής γνώμης) της εταιρίας  ΑBACUS για λογαριασμό του ALPHAστις 26/01 και 27/01/2022.

Όπως σημειώνουν, από τη δημοσίευση της νεοεμφανιζόμενης στον χώρο των πολιτικών ερευνών, εταιρίας εγείρονται ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία της όταν, αφενός στη μία έρευνα υπάρχει δείγμα «303 νοικοκυριών» που δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες αντιπροσωπευτικότητας και διεξάγεται σε μέρα αναγκαστικής αργίας (25η Ιανουαρίου), με κλειστούς μάλιστα τους δρόμους στην Αθήνα που είναι η έδρα της εταιρίας, αφετέρου στην άλλη έρευνα (19-23 Ιανουαρίου) μεσολαβεί μια  μόλις  εργάσιμη ημέρα (24η  Ιανουαρίου) για την επεξεργασία και τη στάθμιση των δημοσκοπικών ευρημάτων που έχουν συλλεχθεί, πράγμα που δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα στην επεξεργασία.

Επίσης,  η ABACUS RESEARCH SA σε δημόσια ανακοίνωσή της, μετά τις αντιδράσεις για τις εν λόγω έρευνες αναφέρει: «ως προς την εταιρία να σημειωθεί ότι λειτουργεί και ελέγχεται από το κλαδικό όργανο του ΣΕΔΕΑ/ΠΕΣΣ  από το 2004».  Ωστόσο από τα δημοσιευμένα στοιχεία της εταιρίας στο ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι αυτή συστάθηκε, με τη σημερινή της μορφή και σύνθεση, στις 31/12/2008.

Kαι προς την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων

Στην επιστολή προς τα μέλη της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, που υπογράφει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η περίοδος που διανύουμε παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις – κοινωνικές, πολιτικές και, κατ’ επέκταση, ερευνητικές, για όσους επιχειρούν να κατανοήσουν τα τεκταινόμενα εντός της ελληνικής κοινωνίας. Οι συνθήκες πολλαπλής κρίσης (υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής), αλλά και οι επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές διαμορφώνουν μία σύνθετη κατάσταση. Θεωρούμε λοιπόν ότι οι έρευνες που διεξάγονται και δημοσιοποιούνται για την ανίχνευση των κοινωνικών τάσεων θα πρέπει, όπως και ο Ν.3603/2007 ορίζει, να έχουν όλα τα μεθοδολογικά στοιχεία για την αντικειμενική ανίχνευση και παρουσίαση των ευρημάτων. Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε κι εσείς με τις ανωτέρω διαπιστώσεις, η τήρηση των οποίων πρώτα από όλα διαφυλάττει το επιστημονικό κύρος των πολιτικών ερευνών».

Ο Κ. Πουλάκης διατυπώνει κατόπιν τα εξής ερωτήματα που ζητά από την Ελεγκτική των Δημοσκοπήσεων, όπως ο Ν.3603/2007 ορίζει, να διερευνήσει:

α) Αν δύναται να παρουσιάζεται διπλή έρευνα με διαφορετικές ερωτήσεις και ημερομηνίες διεξαγωγής, παραβλέποντας το σημαντικό γεγονός του τριήμερου με τα χιόνια και τις επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

β) Αν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου που ήταν γενική αργία με απόφαση της Κυβέρνησης, μπορούσε να διεξαχθεί έρευνα για συλλογή στοιχείων, με δείγμα μόνο 303 ατόμων. 

γ) Αν για την πολιτική έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 19-23 Ιανουαρίου, έγινε και με ποιο τρόπο η απαραίτητη στάθμιση των πρωτογενών στοιχείων, όπως το άρθρο 4 του Ν. 3603/2007 ορίζει, διότι στην κάρτα για την ταυτότητα της έρευνας που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου δεν αναφέρεται.

Μανώλης Δράκος