• 16 Μαΐου, 2021

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους δικηγόρους στα Πρωτοδικεία

 Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους δικηγόρους στα Πρωτοδικεία

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 63 Πρωτοδικεία της χώρας πραγματοποιούν σήμερα οι δικηγόροι οι οποίοι ζητούν την οικονομική στήριξη τους λόγω της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Την κινητοποίηση αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων και θα συμμετέχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με κεντρικό σύνθημα «Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης- Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη» για την διεκδίκηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων.

Η διαμαρτυρία θα διοργανωθεί με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει “την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου”.

Ως προς τα αιτήματα τους αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση:

Αποκάλυψη για Καραϊβάζ: Τον επόμενο μήνα θα κατέθετε για πολύκροτη υπόθεση

«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας , τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά στις ουσιώδεις λειτουργίες τους , οι πολίτες δεν τυγχάνουν της δέουσας δικαστικής προστασίας και οι δικηγόροι βρίσκονται σε επαγγελματική και οικονομική απόγνωση, χωρίς να υπάρχει στις γνωστές «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου» προηγούμενη ad hoc γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής covid 19.

Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής στα προβλήματα των δικηγόρων, η στήριξή της σε αυτούς είναι ανεπαρκής και υπολείπεται σημαντικά της στήριξης που έλαβαν λοιποί πληττόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι. Ακόμη και σήμερα, στην τρίτη φάση της πανδημίας, που οι αρνητικές της συνέπειες επιδρούν πολλαπλασιαστικά, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των δικηγόρων, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η επέκταση του ορίου υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ, η αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, παρότι οι δικηγόροι έχουν αναστείλει, εν τοις πράγμασι, την επαγγελματική τους δραστηριότητα με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, που συνδέεται άμεσα με την πρόσβαση των πολιτών, και δη των οικονομικά ευάλωτων, στη Δικαιοσύνη και που υπάρχει και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας για συμμόρφωση, θέτουμε προ των ευθυνών τους έναντι του κλάδου τους Υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας για την μη επίλυσή του».

Επιστολή στον Χατζηδάκη για την χορήγηση των 300 ευρώ

Στο μεταξύ την παράταση της προθεσμίας υποβολής νέων αιτήσεων για το χορήγημα των 400 ευρώ, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και άλλοι επιστημονικοί φορείς.

Οι δικηγόροι και άλλοι επιστημονικοί φορείς ζητούν παράταση με δεδομένο ότι χορηγεί μόλις δύο ημέρες προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων υπαγωγής στο ρυθμιστικό της πεδίο και ότι δεν αποσαφηνίζει αν οι αρχικώς υποβληθείσες αιτήσεις που απορρίφθηκαν θα πρέπει να επανυποβληθούν ή όχι.

Στην κοινή επιστολή η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και οι άλλοι επιστημονικοί φορείς της χώρας ζητούν:

Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για τους δικαιούχους, καθώς η προθεσμία των δύο μόλις ημερών που δόθηκε είναι ασφυκτική και
Να αποσαφηνιστεί ρητά ότι όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση (η οποία δεν έχει γίνει δεκτή), δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση εκ νέου, καθώς η ΚΥΑ δεν περιέχει καμία σχετική ρητή πρόβλεψη (σε αντίθεση με το από 31.3.2021 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, που ρητώς προέβλεπε ότι δεν θα απαιτείται νέα αίτηση από όσους έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις που απορρίφθηκαν).
Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους για την αύξηση του προς καταβολή συνολικού ποσού εκ των αποθεματικών, την απάλειψη του κριτηρίου του οικογενειακού εισοδήματος και την αντικατάστασή του με το ατομικό και την επιλογή των δικαιούχων με εισοδηματικά κριτήρια όπως έχουν αποτυπωθεί από 22/12/2020 και 9/2/2021 προηγούμενες επιστολές τους.