• 3 Δεκεμβρίου, 2020

Σύγχυση με τα απανωτά μετρά σε λίγες μέρες – Τι ισχύει τελικά, τι πρέπει να γνωρίζουμε (αναλυτικός οδηγός)

 Σύγχυση με τα απανωτά μετρά σε λίγες μέρες – Τι ισχύει τελικά, τι πρέπει να γνωρίζουμε (αναλυτικός οδηγός)

Η εφαρμογή νέων μέτρων σε κοντινά χρονικά διαστήματα έχουν προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες και συχνά προκαλούνται απορίες. Από απόψε το βράδυ στις 9 ξεκινούν οι νέες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, για να ανακοπεί η ραγδαία διασπορά του κοροναϊού.

Καταρχάς τρεις είναι οι λόγοι μετακίνησης μεταξύ 21:00 και 5:00:

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις γίνονται αυστηρότεροι σε όλη τη χώρα, αφού από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα θα επιτρέπονται μόνο πολύ απαραίτητες μετακινήσεις, οι οποίες είναι:

  • για λόγους εργασίας,
  • λόγους υγείας,
  • συνοδείας των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,

  • «ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωσή μας ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού» επεσήμανε ο υφυπουργός.

Οι κωδικοί που αφορούν τις παραπάνω κατηγορίες και θα πρέπει να στέλνονται στον αριθμό 13033 είναι το 1 που αφορά σε μετάβαση προς φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία και το 6 για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Νέα μέτρα και για τηλεργασία

Τα νέα μέτρα επηρεάζουν και τις επιχειρήσεις, αφού όσον αφορά στην τηλεργασία, κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή, έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, αλλά και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Όπως διευκρίνισε ο κύριος Χαρδαλιάς:

  • «οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μεικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα».

Τι ισχύει για delivery και take away

Όπως έχει ανακοινωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το take away συνεχίζεται μετά τις 21:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε και στα delivery καταστήματα, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να μπορεί να λειτουργεί κανονικά, ανάλογα με το ωράριο του κάθε μαγαζιού.

Σούπερ μάρκετ

Τα νέα μέτρα επηρεάζουν το ωράριο των σούπερ μάρκετ, τα οποία όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα κλείνουν στις 20:30.

Όσο για σήμερα, Παρασκευή θα κλείσουν στις 21:00 το βράδυ, το Σάββατο θα λειτουργήσουν κανονικά μέχρι τις 20:00 και την Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά, αφού όπως επεσήμανε ο κύριος Παπαθανάσης, η ροή καταναλωτών είναι αυτή τη στιγμή φυσιολογική και, άρα, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν.

Ατομική άθληση

Όσον αφορά στην ατομική άθληση, έχει αποφασιστεί από τις αρχές πως θα μπορεί να πραγματοποιείται σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση να διεξάγεται κοντά στην οικία των πολιτών (SMS με το 6 στο 13033), ενώ το κυνήγι και το ψάρεμα πλέον δεν επιτρέπονται.