• 25 Ιουλίου, 2021

Σύγχυση με μέτρα αλαλούμ και… προτάσεις από άλλες εποχές: “Πρέπει ίσως να δούμε δρομολόγια για εμβολιασμένους” – Φουντώνουν οι αντιδράσεις

 Σύγχυση με μέτρα αλαλούμ και… προτάσεις από άλλες εποχές: “Πρέπει ίσως να δούμε δρομολόγια για εμβολιασμένους” – Φουντώνουν οι αντιδράσεις

Μετά το “freedom pass” για τους νέους, μετά τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης σε αμιγώς «covid free» και «μικτούς», και κατόπιν των νέων περιορισμών που επιβλήθηκαν για τα ταξίδια στα νησιά, σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει στο τραπέζι ως μέτρο πίεσης και τα… «lockdown μόνον για μη εμβολιασμένους». Παράλληλα μία ακόμη πρόταση αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερο διχασμό σε κοινωνία αλλά και στο δημόσιο διάλογο όπως τη διατύπωσε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, πρότεινε μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζοντας πως για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «θα πρέπει ίσως να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε συρμούς ή δρομολόγια που να είναι μόνο για εμβολιασμένους».

Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι «πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στους χώρους εργασίας. Το self test είναι μεν χρήσιμο όταν βγαίνει θετικό, δεν είναι όμως πολύ αξιόπιστο όταν βγαίνει αρνητικό. Θα έλεγα στους χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά το rapid test σε εβδομαδιαία βάση για τους ανεμβολίαστους».

Πρότεινε, επίσης, να γίνουν περισσότερες στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που αντιστέκονται περισσότερο και εκεί να ρίξουμε το βάρος της ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ πως οι πολίτες που νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι. Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο για τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι το πλέον πιθανό, ενώ όλα δείχνουν ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα είναι πολλά στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και τον κ. Μ. Γιαννάκος, για να βρει τα κρούσματα της μετάλλαξη η Ελλάδα στέλνει ορισμένα δείγματα σε εργαστήρια στη Γερμανία και περιμένει τα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ δεν ανιχνεύεται στα εργαστήρια των νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία αποστέλλουν σε εργαστήρια αναφοράς μέρος των θετικών δειγμάτων για έλεγχο της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ όπως το ΙΔΡΥΜΑ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ. Επειδή όμως δεν μπορούν τα εγχώρια εργαστήρια να καλύψουν τη ζήτηση τα νοσοκομεία αναφοράς σε συνεργασία με το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ(ΚΕΔΥ) στέλνουν δείγματα για έλεγχο της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ και σε εργαστήρια της Γερμανίας.

Τα αποτελέσματα κάνουν επτά ημέρες να βγουν. Έτσι δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση της μετάλλαξης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν άλλα 25 στελέχη της ινδικής μετάλλαξης, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 54. Αυτά όμως είναι όσα εντόπισε ο ΕΟΔΥ.

Από αυτά, τα οκτώ έχουν εντοπιστεί στην Αττική, 30 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα στην Αχαΐα όπως και στην Εύβοια, πέντε στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Κόρινθο, τέσσερα στη Λέσβο, δύο στην Πάρο, ένα στη Χαλκιδική, ενώ ένα έχει εντοπιστεί στο αεροδρόμιο.

Αναλυτικά τα μέτρα

Πρώτα ήρθε η εστίαση, μετά τα ταξίδια στα νησιά, και αναμένεται να ακολουθήσουν και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Όσο όμως ανακοινώνονται περισσότεροι περιορισμοί, τόσο χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, για τις μετακινήσεις στα νησιά θα απαιτούνται για τους ενήλικες:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες

Λίγες ώρες μετά, ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν ήταν:

  • «Και πώς μετακινούνται από νησί σε νησί όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή δεν έχουν νοσήσει;». Απάντηση σε αυτό έδωσε ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι για τους μη εμβολιασμένους θα είναι απαραίτητο το rapid ή το self test!

Δηλαδή, δεν μπορείς να ταξιδέψεις π.χ. από τον Πειραιά στην Αμοργό με self test αλλά πρέπει να κάνεις τουλάχιστον rapid test, αλλά μπορείς να πας από την Αμοργό στη Νάξο με self test. Επίσης για να επιστρέψεις από οποιοδήποτε νησί χωρίς να είναι υποχρεωτικό -προς το παρόν- το μοριακό ή το rapid test, ούτε έστω το self test. Υπάρχει μόνο σύσταση για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Αντιδράσεις στην εστίαση

Διαχωρισμός όμως υπάρχει και για την εστίαση και από επιχειρηματίες και από τους πολίτες. Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου, δεν έχουν μόνο ενστάσεις και αντιδράσεις αλλά και σύγχυση.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», ότι αν υπάρξει έξαρση με τη μετάλλαξη Δέλτα και χρειαστεί να κλείσουν επιχειρήσεις, το lockdown θα αφορά τις μικτές επιχειρήσεις. Από τη μία, επομένως, ανακοινώνεται ότι εναπόκειται στον επιχειρηματία να επιλέξει τι θα κάνει και αν θα δέχεται ή όχι μη εμβολιασμένους πελάτες, αλλά την ίδια στιγμή η παραπάνω πληροφορία είναι ένα τεράστιο αντικίνητρο και ρίσκο.

Τα μέτρα επίσης θα δυσκολέψουν τα ζευγάρια, τις παρέες, τους φίλους, τις οικογένειες που θα αποφασίζουν να βγουν έξω αν δεν είναι όλοι πλήρως εμβολιασμένοι. Για παράδειγμα, τι θα επιλέξει μια παρέα τεσσάρων ατόμων, που ο ένας είναι πλήρως εμβολιασμένος, ο άλλος έχει κάνει μόνο τη μία δόση, ο τρίτος δεν έχει κάνει εμβόλιο, και ο τέταρτος έχει κάνει δύο δόσεις αλλά δεν έχουν περάσει 14 μέρες;

Η απάντηση είναι ότι θα μπορούν να διασκεδάσουν σε μικτούς χώρους εστίασης, και μόνο το παραπάνω ερώτημα προκαλεί πονοκέφαλο και είναι πολύ πιθανό στο τέλος όλοι να μείνουν μαζεμένοι σε ένα σπίτι, αντί να ψάχνουν πού μπορούν να πάνε.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της εστίασης φέρνουν αντιρρήσεις και προβλέπουν μείωση της πελατείας τους αν διαχωρίσουν τους πελάτες, ή αν τους φέρουν την αστυνομία, ή αν απαγορέψουν την είσοδο αλλά και διαπληκτισμούς.

Ενδεικτικά, ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε: «Είμαστε σε πολύ δεινή θέση όσοι διατηρούμε εστιατόρια καφέ και μπαρ γιατί μπαίνουμε σε μια κατάσταση που η ευθύνη του εμβολιασμού μετατίθεται από το κράτος στους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες πρέπει να πάρουν απόφαση αν θα είναι αμιγώς εμβολιασμένοι οι πελάτες ή μεικτού σχήματος, κάτι που τους προβληματίζει πολύ» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα.

Ο γνωστός σεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου και κριτής του MasterChef, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, χαρακτήρισε την κατάσταση «περίεργη» και είπε πως τα μέτρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας./

«Δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα, αυτό που συμβαίνει είναι από μόνο του περίεργο» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι μπορώ (σ.σ. να έχω) έξω ανεμβολίαστους και μέσα εμβολιασμένους. Όσοι άνθρωποι δεν πάνε να κάνουν το εμβόλιο δεν πρέπει να τους κατατάσσουμε στους αρνητές», λέγοντας πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο μπορεί να έχουν «δικαιολογημένες επιφυλάξεις και να χρειάζονται περισσότερες απαντήσεις μακριά από τις συζητήσεις καφενειακού τύπου». « Όλοι μαζί πρέπει να είμαστε σε αυτό. Κι όσοι το έκαναν το εμβόλιο και όσοι δεν το έχουν κάνει» πρόσθεσε.

«Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο με καμπάνιες ενημέρωσης και όχι με πρόστιμα» κατέληξε.

«Οι άνθρωποι της εστίασης πρέπει να αναλάβουν βαριές ευθύνες» είπε από την πλευρά του ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. «Όταν δυσαρεστούνται οι πελάτες επηρεάζουν τον καταστηματάρχη και όχι την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τα σχόλια που έχει μέχρι στιγμής από τους πελάτες του σημείωσε ότι ο κόσμος είναι διχασμένος και δεν έχει καταλάβει τι θα γίνει.

Τι ισχύει με τα διόδια

Η εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών ήταν να ισχύσουν μέτρα και για τις χερσαίες μετακινήσεις, δηλαδή να ισχύουν και για τα ταξίδια με λεωφορεία ή τρένα όσα ισχύουν για τα νησιά και έλεγχοι στα διόδια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κάτι τέτοιο δεν εφαρμοστεί από τη προσεχή Δευτέρα, όμως είναι κάτι που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.