• 25 Νοεμβρίου, 2020

Σύγχυση: Η συμφωνία επί των πρακτικών μιας συζήτησης δεν είναι έγγραφη συμφωνία (vid)

 Σύγχυση: Η συμφωνία επί των πρακτικών μιας συζήτησης δεν είναι έγγραφη συμφωνία (vid)

Άτυπη συζήτηση και όχι συμφωνία, χωρίς δεσμευτικότητα και έγκριση από την πολιτική ηγεσία, προφορικές συζητήσεις με ελάχιστα άτυπα σημειώματα είναι μια επιχειρηματολογία από τα παλιά για τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις που ακούσαμε και χθες, αλλά για το θέμα της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.

«Αυτό το οποίο περιέγραψα στα Αγγλικά ως ‘written understanding’, μία γραπτή κατανόηση, δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μίας κατ’ αρχήν συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της Διπλωματικής μου Συμβούλου, του Συμβούλου του Τούρκου Προέδρου και του κ. Χέκερ, του Συμβούλου της κας Μέρκελ. Δεν αποτέλεσε, σε καμία περίπτωση, συμφωνία διεθνή, όπως άκουσα κάποια πρωτοφανή πράγματα, ότι δεσμεύσαμε τη χώρα σε συμφωνίες χωρίς να ενημερώσουμε κανέναν. Ήταν η γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής συμφωνίας, τα πρακτικά με άλλα λόγια, τα οποία κρατήθηκαν από αυτήν τη συνάντηση για να υπάρχει αποτυπωμένο στο χαρτί τι συμφωνήθηκε», υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της «Καθημερινής» και του Στ. Παπαντωνίου.

Όταν επανήλθε δε, το θέμα, με το δημοσιογράφο του “Open” και “ethnos.gr.”, Σπ. Μουρελάτο να ρωτά «εάν σε αυτήν (σ.σ. την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου) υπήρξε και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα ή τα βήματα για να οδηγηθούν οι δύο χώρες στη Χάγη, εφόσον δεν συμφωνούν για υφαλοκρηπίδα και υπερκείμενη ΑΟΖ;», ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Θεωρώ ότι αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί ακυρώθηκε στην πράξη. Άρα, πρακτικά δεν έχει και κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο βαθμό που δεν κατέστη εφικτό να τηρηθούν οι όροι αυτής της συμφωνίας».

Και οποίος κατάλαβε….