• 28 Ιανουαρίου, 2022

Στροφή 180 μοιρών με πρόβα… “lockdown” – Rapid για όλους στο ρεβεγιόν με… “θύμα” την εστίαση – Αντιδράσεις για την εξομοίωση εμβολιασμένων και μη

 Στροφή 180 μοιρών με πρόβα… “lockdown” – Rapid για όλους στο ρεβεγιόν με… “θύμα” την εστίαση – Αντιδράσεις για την εξομοίωση εμβολιασμένων και μη

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Βήματα πίσω από το αισιόδοξο πλάνο «ανοικτά Χριστούγεννα και ανεμπόδιστα για τους εμβολιασμένους» κάνει η Κυβέρνηση, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον απειλεί την χώρα μας. Μετά την Πρωτοχρονιά το 50%+1 των κρουσμάτων που θα εντοπίζονται στην Ελλάδα , θα είναι με την παραλλαγή όμικρον, είναι η ανησυχητική εκτίμηση των επιστημόνων που έχει στα χέρια του το Μαξίμου.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η εναρμόνιση της Ελλάδας με τα έκτακτα μέτρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών , που η μια μετά την άλλη βάζουν λουκέτο στην εστίαση και στην διασκέδαση (πχ στο Βέλγιο κλείνει η εστίαση στις 11 το βράδυ & τα κλαμπ δεν λειτουργούν, στην Γαλλία έκλεισαν επίσης τα νυχτερινά κέντρα και απαγόρευσαν τα υπαίθρια σόου πυροτεχνημάτων), θα συνιστούσε σοβαρή υποχώρηση από τις αρχικές διακηρύξεις, έτσι εμμέσως και δια της πλαγίας μπαίνει φρένο στην διασκέδαση και προλειαίνεται το έδαφος για την συνολική αλλαγή πλεύσης.

  • Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να υποχρεώσει τους εμβολιασμένους να προσκομίσουν και αρνητικό rapid τεστ την 31η Δεκεμβρίου -δεν έχει εγκαταληφθεί ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το σενάριο να ζητηθεί και για τις 24-25/12- για να μπουν στους εσωτερικούς χώρους διασκέδασης (μπουζούκια, κλαμπ, μπαρ, εστιατόρια, ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία κλπ). Προκειμένου να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα έγκαιρης διενέργειας του rapid τεστ, αναμένεται να προβλέπεται η ισχύς του για 72 ώρες δηλαδή θα μπορούν να το κάνουν σε φαρμακεία και εργαστήρια νωρίτερα από τις 31 Δεκεμβρίου για την Πρωτοχρονιά ενώ με ένα τεστ θα καλυφθεί η παραμονή και τα Χριστούγεννα εφόσον μπουν και αυτά στο καθεστώς της υποχρεωτικής διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων.

«Στο αμέσως προσεχές διάστημα δηλαδή ως την αλλαγή του έτους έχουμε αποφασίσει τα βασικά  να μην αλλάξουν, δηλαδή όσον αφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, τα ωράρια της εστίασης και την πρόσβαση μόνο εμβολιασμένων στους κλειστούς χώρους» εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας. Όμως πλέον η κατηγορηματικότητα των Υπουργών της Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι περιορισμοί από το νέο έτος, τώρα πια δεν είναι τόσο κάθετα διατυπωμένη. Το να μπει καθολική καραντίνα ακόμη αποκλείεται αλλά πια είναι αντιληπτό ότι δεν είναι ρεαλιστικό να λέγεται δημόσια ότι όλες οι δραστηριότητες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής θα συνεχιστούν απρόσκοπτα .

Βουλευτής της ΝΔ χαριτολογώντας έλεγε σε πηγαδάκι «θα εκνευρίσουμε και τους εμβολιασμένους;»

Δεν είναι αμελητέα η παρατήρησή του. Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή επειδή ο κόσμος είναι κουρασμένος και φοβισμένος με τα νέα, που έρχονται συνεχώς από την Ευρώπη, να μην προκαλείται σύγχυση και οι αποφάσεις να ανακοινώνονται θεσμικά χωρίς να προηγείται … σπασμένο τηλέφωνο.

  • «Πρόκειται για προσωρινό και έκτακτο μέτρο, καθώς όλοι μας χρειαζόμαστε την εξασφάλιση ότι δεν νοσούμε» εξηγούσε συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπληρώνοντας ότι  «κάθε οικονομική επιβάρυνση είναι δυσάρεστη αλλά οι τιμές είναι διαμορφωμένες και πλαφοναρισμένες» μιας και η προοπτική να πληρώνουν από την τσέπη τους οι εμβολιασμένοι τα διαγνωστικά τεστ του ρεβεγιόν προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός σήμερα συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο και στην εισήγησή του δεν αποκλείεται να ακούσουμε την βάση επιχειρηματολογίας τόσο για την λήψη ενός μέτρου που εξομοιώνει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αλλά και για την διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας ελέω της μετάλλαξης Όμικρον.

O Δήμος Αθηναίων, πάντως, προσανατολίζεται να μην γίνει μεγάλη συναυλία όπως παλιά στο Σύνταγμα με την συμμετοχή κόσμου αλλά αντίθετα προγραμματίζεται ένα φαντασμαγορικό σόου με πυροτεχνήματα, που θα πέσουν και από τις επτά δημοτικές κοινότητες για να είναι ορατά σε όλη την πρωτεύουσα.