• 22 Ιανουαρίου, 2022

Στριμώχνει την Άγκυρα το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Καβάλα

 Στριμώχνει την Άγκυρα το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Καβάλα

Στριμώχνει άσχημα την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά και την τελευταία άρνηση της τουρκικής Δικαιοσύνης, την περασμένη εβδομάδα, να απελευθερώσει τον “προφυλακισμένο” από το 2017 Τούρκο επιχειρηματία και πολιτικό ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, πρόσωπο που αποτελεί ακόμα ένα «κόκκινο πανί» για τον “σουλτάνο”.

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες ότι αρχίζει διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας καλώντας την κυβέρνηση της  Άγκυρας να απολογηθεί έως τις 22 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σαν να μην έφτανε αυτό, ζήτησε ταυτόχρονα την άμεση απελευθέρωση του πρώην συμπροέδρου του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 αντιμετωπίζοντας βαρύ κατηγορητήριο για αδικήματα “τρομοκρατίας”. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει την απόφαση της 22ης Δεκεμβρίου 2020 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία η φυλάκιση του Ντεμιρτάς είχε “απώτερο σκοπό να καταπνίξει τον πλουραλισμό και να περιορίσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου, που είναι ο πυρήνας της δημοκρατίας”.

Στην τελευταία της συνεδρίαση για την επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου ενέκρινε ενδιάμεσο ψήφισμα για τον Ντεμιρτάς εκφράζοντας “βαθιά ανησυχία” για το γεγονός ότι στερείται της ελευθερίας του από τον Νοέμβριο του 2016. Παράλληλα καλείται το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας να εκδικάσει όσο το δυνατόν συντομότερα την προσφυγή του Κούρδου ηγέτη με βάση “το πνεύμα και τα συμπεράσματα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου”.

Στη ίδια ανακοίνωση καλείται για άλλη μια φορά η Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και να ενισχύσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου.

Οσον αφορά στην υπόθεση του Καβάλα, το Συμβούλιο γνωστοποίησε ήδη στην  Άγκυρα την πρόθεσή του να εκκινήσει «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της χώρας για τη συνέχιση της κράτησής του κατά παράβαση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 εκκρεμεί απόφαση του ΕΔΑΔ που ζητά από τις τουρκικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Καβάλα ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και σαφών ενδείξεων ότι η κράτησή του είναι πολιτικά υποκινούμενη. Ο Τούρκος ακτιβιστής έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, για την κουρδική υπόθεση αλλά και την αρμενοτουρκική συμφιλίωση, ζητήματα-ταμπού για το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η τουρκική κυβέρνηση έπρεπε να βάλει τέλος στην κράτηση του Καβάλα και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του. Η απόφαση έγινε τελεσίδικη τον Μάιο του 2020 και διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου για να εποπτεύσει την εκτέλεσή της.

Η Επιτροπή υπενθύμισε τις οκτώ προηγούμενες αποφάσεις της και ένα προηγούμενο ενδιάμεσο ψήφισμα καλώντας τις τουρκικές αρχές αφενός να εξασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση του αιτούντος, αφετέρου να εξασφαλίσουν την ολοκλήρωση χωρίς καθυστέρηση της ποινικής διαδικασίας εναντίον του βάσει των πορισμάτων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Συμβούλιο καλεί την  Άγκυρα να “απολογηθεί” στο ΕΔΑΔ μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2022.