• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική στόχευση στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη

 ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική στόχευση στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη

Η μεγάλη αναζωπύρωση στα Βίλια με το πυκνό πευκοδάσος της Δυτικής Αττικής να παραδίδεται στις φλόγες για τρίτη ημέρα απειλώντας και τον οικιστικό ιστό έφερε και πάλι σε πρώτο πλάνο το έλλειμα συντονισμού της κυβέρνησης. Η επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά της όμως αποτελεί ευθεία πρόκληση για το ΣΥΡΙΖΑ.   

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας υιοθετήσει την τακτική των ήπιων τόνων την ώρα της μάχης δεν αφήνει τις εικόνες της καταστροφής να μιλούν από μόνες τους.

  • Η στόχευση πλέον γίνεται κατευθείαν στην προμετωπίδα της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. Η κατάρρευση του αφηγήματος της ασφάλειας των πολιτών που ευαγγελίστηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και για το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών μετά την τραγωδία στο Μάτι συντελείται τώρα με γοργούς ρυθμούς.

Ο κ. Τσίπρας με ανάρτησή του έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτη» πύρινη διαδρομή χτυπώντας στη καρδιά του «πανάκριβου επιτελικού κράτους» για να προσθέσει ότι το σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν άλλο από το να φτάσει η «φωτιά θα σταματήσει όταν φτάσει στη θάλασσα».

Αντιπαράθεση «διακοπών»

Η κυβέρνηση πάντως δεν άφησε αναπάντητη την σκληρή κριτκή του αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προβαίνει εν μέσω μάχης με τις φλόγες στην πρώτη του παρέμβαση από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του και λίγες μόνο ώρες πριν την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

  • Το βασικό κατηγορώ του Γιάννης Οικονόμου ήταν ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην ασφάλεια των καλοκαιρινών του διακοπών για να τον κατηγορήσει για λαϊκισμό ενώ επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί όπως είπε «αυτό που κάνει ο κ Τσίπρας είναι να αναζητά ψήφους στις στάχτες. Είναι κρίμα, γιατί αυτές τις ώρες, η χώρα δεν έχει ανάγκη από αναφορές σε «ζωές στις στάχτες». Ειδικά από κάποιους που ούτε τις πρώτες έσωσαν, ούτε τις δεύτερες απέτρεψαν».

Η απάντηση από τον Νάσο Ηλιόπουλο ήταν ανάλογη του ύφους του κυβερνητικού εκπροσώπου καταγράφοντας το πρώτο μεταξύ τους επεισόδιο.

  • «Θα προτείναμε στον νέο (4ο κατά σειρά) κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου να είναι πιο προσεκτικός, ειδικά όταν αναφέρεται σε διακοπές. Αν δεν κατανοεί αυτή την συμβουλή, ας ρωτήσει τον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε δηκτικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  για να προσθέσει ότι «αυτό που είναι πρωτοφανές είναι η επιτελική ανικανότητα. Σε συνθήκες άπνοιας έχει καεί η μισή χώρα. Ζούμε μια από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές και τα κυβερνητικά στελέχη το μόνο που κάνουν είναι να αλληλοσυγχαίρονται». 

Μόνο Επικοινωνία

Ο έλεγχος έχει χαθεί σημειώνουν εδώ και αρκετές ημέρες από την Κουμουνδούρου για την δυνατότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα πύρινα μέτωπα. Μετά την ηχηρή αυτοδιάψευση για τον αριθμό των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν σε Εύβοια, Βαρυμπόμπη και Πελοπόννησο σειρά είχε η μεγάλη φωτιά στα Βίλια.

Η συνέντευξη τύπου του αρμόδιου υπουργού προστασίας του πολίτη με την επίκληση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την άμεση αντίδραση των επιχειρησιακών μέσων ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ζήτημα ωμή κυβερνητικής προπαγάνδας από τη πλευρά της κυβέρνησης παρά τα ολέθρια αποτελέσματα των πυρκαγιών.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σειρά ζητημάτων στα οποία αποτυπώνεται η γύμνια του συντονισμού και «η ημερήσια προπαγάνδα της κυβέρνησης».

  • Το beriev για το οποίο σημειώθηκε κραυγαλέα γραφειοκρατική κωλυσιεργία και απερίγραπτη απρονοησία.
  • Η αποκάλυψη του MEGA για παραλίγο αεροπορικό δυστύχημα μεταξύ του Ιλιούσιν και ελικοπτέρων την ώρα της κατάσβεσης εκτός από έλλειμα συντονισμού των δυνάμεων δείχνει και αποκάλυψε και την έλλειψη συντονισμού στα εναέρια μέσα.

Αυτά είναι δυο από τα πιο κραυγαλέα περιστατικά που αποτύπωσαν για τον κ. Σπίρτζη την πλήρη αποτυχία στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Οι κρίσεις και η πραγματικότητα

Η κριτική της Κουμουνδούρου πλέον στοχεύει στο να μην αφήσει περιθώριο στο Μέγαρο Μαξίμου να επιχαίρει ότι δήθεν στις μεγάλες κρίσεις ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Η αποδόμηση πλέον γίνεται το ΣΥΡΙΖΑ και σε αντιδιαστολή με τον υγειονομική κρίση με την κυβερνητική προπαγάνδα, όπως σημειώνουν να επικαλείται το παράδειγμα του κορωνοϊού και για τις φυσικές καταστροφές.

Η οδυνηρή αλήθεια όπως σημειώνεται με τα χιλιάδες κρούσματα, την αύξηση των διασωληνωμένων και την επιβολή περιοριστικών μέτρων είναι ο δείκτης της επιτυχίας στη διαχείριση των κρίσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως θα επιμείνει να καλεί κυβέρνηση και υπουργούς να γειωθούν με την πραγματικότητα και να βρεθούν δίπλα στους πλίτες που δοκιμάζονται για να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής και «να αφήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επιτελική προπαγάνδα και να πέσει στη δουλειά.