• 20 Απριλίου, 2021

Stratfor: Ακόμα κι αν το Ever-Given αποκολληθεί γρήγορα, οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχιστούν

 Stratfor: Ακόμα κι αν το Ever-Given αποκολληθεί γρήγορα, οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχιστούν

Ακόμα και αφού το πλοίο που μπλοκάρει το κανάλι του Σουέζ τελικά αποσυνδεθεί, οι επιπτώσεις της συμφόρησης θα συνεχιστούν μέσω των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού για αρκετές εβδομάδες, υπογραμμίζοντας τον διαρκώς κίνδυνο που σχετίζεται με τη διέλευση μεγάλων ποσοτήτων παγκόσμιου εμπορίου μέσω μικρού αριθμού σημαντικών σημείων συμφόρησης, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το αμερικανικό think tank Stratfor.

Το πρωί της 23ης Μαρτίου, το Ever Given – μία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, με χώρο για περισσότερα από 20.000 εμπορευματοκιβώτια – κατέλαβε όλο το πλάτος μιας από τις πιο πολυσύχναστες διαδρομές θαλάσσιου εμπορίου στον κόσμο, το κανάλι του Σουέζ. Ένας συνδυασμός υψηλού ανέμου και σχετικά χαμηλών επιπέδων νερού φαίνεται να είναι αυτό που γείωσε το μεγαεπικοινωνία, το οποίο, από τις 26 Μαρτίου, παραμένει κολλημένο στην αιγυπτιακή πλωτή οδό, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από ημέρες έως εβδομάδες για το πότε θα απελευθερωθεί. Το μπλοκάρισμα έκτοτε έκλεισε την κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις.

Νέες προσπάθειες για την αποκόλληση του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 400 μέτρων Ever Given που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να έχει αποκλείσει μια από τις βασικότερες θαλάσσιες διόδους του κόσμου, έγιναν το Σάββατο.

Ο επικεφαλής της Αρχής της διώρυγας του Σουέζ δήλωσε ότι οι προσπάθειες αυτές επέτρεψαν στην πρύμνη να κινηθεί και στο πηδάλιο και την προπέλα του να λειτουργούν ξανά, αλλά δεν μπορεί ο ίδιος να προβλέψει πότε θα μπορέσει να ρυμουλκηθεί το πλοίο.

Ο πρόεδρος της Αρχής Οσάμα Ράμπι δήλωσε ότι ευελπιστεί να μην χρειαστεί να καταφύγουν στην απομάκρυνση εμπορευματοκιβωτίων από το πλοίο για να μειωθεί το φορτίο του, αλλά επισήμανε ότι οι ισχυροί άνεμοι και οι παλίρροιες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αποκόλλησής του.
Ο ίδιος είπε ότι δεν θα καταστεί δυνατό αεροσκάφη να απομακρύνουν εμπορευματοκιβώτια από το προσαραγμένο πλοίο και ότι 14 ρυμουλκά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υψηλή παλίρροια του Σαββάτου, ενώ περισσότερα θα φτάσουν την Κυριακή εάν αποτύχει η σημερινή απόπειρα.

Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.