Στουρνάρας: Έρχεται ισχυρή ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία

 Στουρνάρας: Έρχεται ισχυρή ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξή του στο Global Finance Magazine αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τόνισε πως η  οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα προβλέπεται να ανακάμψει έντονα τα επόμενα τρίμηνα.

Η ηπιότερη του αναμενομένου ύφεση το α΄ τρίμηνο του 2021 και τα εισερχόμενα στοιχεία για το β΄ τρίμηνο μας κάνουν ακόμη πιο αισιόδοξους σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις

. Η ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως στη ζήτηση που έχει συσσωρευθεί λόγω της αναβολής δαπανών κατά την πανδημία (pent-up demand), στην έναρξη της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στη σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων σε σύγκριση με το 2020.

Πέθανε η δημοσιογράφος Αριάδνη Γερασιμίδου – Το συγκλονιστικό της μήνυμα: “Μάλλον τελικά έφυγα για κάπου καλύτερα…”

Για τον τραπεζικό τομέα και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

“Οι τράπεζες κατόρθωσαν να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από το μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) και ανέκτησαν την πρόσβαση στις αγορές χονδρικής χρηματοδότησης, εκδίδοντας μη καλυμμένες ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και κεφαλαιακά μέσα. Δύο συστημικές τράπεζες επίσης προσέφυγαν στις αγορές κεφαλαίων και πραγματοποίησαν με επιτυχία αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2021” ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Τι απάντησε ο Στουρνάρας για το αν υπάρχει κάτι που να τον ανησυχεί

Δύο ζητήματα ενδεχομένως αποτελούν πηγή ανησυχίας. Το πρώτο είναι η τελική επίπτωση της πανδημίας στο τραπεζικό σύστημα. Οι δανειολήπτες από ευάλωτους τομείς της οικονομίας μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης, ενώ η αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ του δημόσιου τομέα και των τραπεζών είναι ανησυχητική.

Δεύτερον, η έντονη άνοδος του λόγου του δημόσιου χρέους καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε νέες αρνητικές εξωτερικές διαταραχές.

Σχετικά Άρθρα