Στον “φακό” της Άγκυρας η επίσκεψη Πομπέο- Η ατζέντα του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Σούδα και Θεσσαλονίκη

 Στον “φακό” της Άγκυρας η επίσκεψη Πομπέο- Η ατζέντα του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Σούδα και Θεσσαλονίκη

Η επικείμενη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα απασχολεί έντονα το τουρκικό Τύπο, όπως μεταδίδει ο Ανδρέας Ρομπόπουλος για την Deutsche Welle. Δεν περνά απαρατήρητο ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέπτεται την μία χώρα χωρίς να επισκεφθεί την άλλη.

Είναι ούτως ή άλλως γνωστό ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον εδώ και καιρό βρίσκονται στο ναδίρ όχι μόνο με αφορμή τους S-400 αλλά με μια σειρά θεμάτων με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία και όχι μόνο. Όμως στην συγκεκριμένη συγκυρία που έχει ξεκινήσει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο οι κινήσεις του κάθε παίκτη κρύβουν το δικό τους μήνυμα.

Στο μεταξύ η Άγκυρα εν όψει της επανέναρξης των διερευνητικών με την Αθήνα, με κάθε ευκαιρία θέτει θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών επιδιώκοντας να ανοίξει όσο περισσότερο γίνεται η βεντάλια των θεμάτων.

Στον ορίζοντα η Χάγη

Το μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού στον ΟΗΕ που βάζει ξεκάθαρα στον ορίζοντα την Χάγη, θέτει το ερώτημα σε πιο πλαίσιο θα συμφωνήσει η Τουρκία να γίνει αυτό. Αναλυτές σημειώνουν ότι η στρατηγική της Άγκυρας, που δέχεται πιέσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, είναι να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι η αδιάλλακτη πλευρά είναι η Αθήνα.

Παράλληλα η κυβέρνηση Ερντογάν, και στο εσωτερικό έχει περάσει το μήνυμα της σκληρής γραμμής σε ότι αφορά την υπεράσπιση της γαλάζιας πατρίδας. Ο Ερντογάν αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης συνδέουν την όποια διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο με λύση στο Κυπριακό.

Το θέμα είναι, αν αυτή τη φορά οι διερευνητικές, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κάποιες στιγμές έφτασαν πολύ κοντά σε διευθέτηση των ζητημάτων, θα οδηγήσουν σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

Πέτσας: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δεχθεί αποστρατικοποίηση των νησιών

Την κατηγορηματική απόρριψη του ενδεχομένου αποστρατιωτικοποίησης των νησιών τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε σημερινή συνέντευξή του στο σταθμό Σκάϊ και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και πως θα γίνουν τα πάντα ώστε να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της χώρας μας, και πρόσθεσε η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στα Δωδεκάνησα, αφού δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη παραχώρησής τους στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην Κύπρο τόνισε ότι η Ελλάδα είναι συντονισμένη με τη μεγαλόνησο, “σε όλα τα θέματα” ενώ πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για να υπάρξει επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ταγίπ Ερντογάν “χρειάζεται εμπιστοσύνη και προετοιμασία”. “Αν υπάρξουν αυτά τα δύο δεν αποκλείεται κάποια συνομιλία” είπε ο κ.Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις καταλήψεις σχολείων, άφησε υπαινιγμούς ότι είναι υποκινούμενες, λέγοντας ότι υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις δημάρχων με συγκεκριμένο πολιτικό προφίλ υπέρ των καταλήψεων.

“Έχουμε πολλά πεδία διαφορών, ας αφήσουμε τα σχολεία απ’ έξω” είπε ο κ. Πέτσας ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις με τον κορονοϊό, είπε ότι η κυβέρνηση θα στηρίζει το εισόδημα όλων όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία για όσο χρειαστεί.

Η επίσκεψη Πομπέο

Η πρόθεση των ΗΠΑ να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολαβητή στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σαφής, ενώ προκύπτει και από την τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα:

«Στην Ελλάδα, ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις όλων των εμπλεκομένων και αναμένεται να κορυφωθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί -μεταξύ άλλων- το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Η Ελλάδα στηρίζει τη θέση της Κύπρου σχετικά με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη θέση της Κύπρου για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων έναντι προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την οικία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στα Χανιά, γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία στις προσωπικές σχέσεις των δύο πολιτικών.

Εν τω μεταξύ, ενώ ο Μάϊκ Πομπέο είχε θέσει εμμέσως πλην σαφώς θέμα μερικής αποστρατικοποίησης των νησιών -με παράλληλα απόσυρση της τουρκικής στρατιάς του Αιγαιου-, η αμερικανική θέση τροποποιήθηκε και η Ουάσιγκτον παρέπεμπε στις δηλώσεις του πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Πομπέο στην Ελλάδα. Μόλις πριν από ένα χρόνο πήγαμε στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο. Νομίζω ότι το γεγονός ότι επιστρέφουμε θα υπογραμμίσει πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πραγματικά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επερχόμενη επίσκεψη θα υπογραμμίσει τις επιτυχίες στις διμερείς σχέσεις».

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται σταθερά. Ο κ. Πομπέο αναμένεται ότι θα δώσει έμφαση στη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων ενεργειακής υποδομής που υλοποιούνται στη χώρα μας, ενώ θα υπογράψει και διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.

«Στη Θεσσαλονίκη, θα δείξουμε πώς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, επενδύοντας στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ένας πιο ικανός εταίρος για τις ΗΠΑ στους τομείς της ενεργειακής διαφοροποίησης και ανεξαρτησίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης ότι ο Μάικ Πομπέο έχει καλωσορίσει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την προοπτική της επιστροφής στον διάλογο. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1309531174197493760?s=20

Σχετικά Άρθρα