• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Στόλτενμπεργκ υπέρ Τουρκίας: Σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ

 Στόλτενμπεργκ υπέρ Τουρκίας: Σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ

Την πίστη του στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και τόνισε ότι η Τουρκία είναι “σημαντική σύμμαχος για το ΝΑΤΟ”.

«Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά έχουμε εργαστεί εδώ στο ΝΑΤΟ για να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάτωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Παραμένω αφοσιωμένος στην ενίσχυση αυτού του μηχανισμού. Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνομιλίες για την επίλυση της υποκείμενης διαφοράς», είπε ο γενικός γραμματέας, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής για Τουρκία: Pacta sunt servanta (η συμφωνία πρέπει να τηρείται)

«Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Εξετάσαμε επίσης το ζήτημα στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα. Και το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούμε επίσης να συζητήσουμε ανοιχτά, όταν υπάρχουν διαφορές, διαφωνίες μεταξύ συμμάχων, όπως βλέπουμε, για παράδειγμα, στην Aνατολική Μεσόγειο», επανέλαβε.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναζητήσουμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους αντιμετώπισης των διαφορών και εδώ στο ΝΑΤΟ, έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη μείωση των κινδύνων και των ατυχημάτων μεταξύ δύο Συμμάχων του ΝΑΤΟ, όταν βλέπουμε περισσότερη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και χαιρετίζω το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν συμμετάσχει σε αυτόν τον μηχανισμό αποσυμπίεσης και συμφώνησαν επίσης να ακυρώσουν ορισμένες στρατιωτικές ασκήσεις. Εργάζομαι για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε αυτόν τον μηχανισμό αποσυμπίεσης, διότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε περιπτώσεις και ατυχήματα μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ».

“Καθοριστική η Τουρκία για την καταπολέμηση του ISIS”

«Πιστεύω επίσης ότι μέσω αυτών των τεχνικών συνομιλιών, των στρατιωτικών τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αποκλιμάκωση, μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στο άνοιγμα του δρόμου για διαπραγματεύσεις, πολιτικές διαπραγματεύσεις, αντιμετώπιση των βασικών βασικών ζητημάτων, της κύριας διαμάχης. Φυσικά, οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι και οι σύμμαχοι συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, επειδή συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και ήταν καθοριστική για την καταπολέμηση του ISIS, την απελευθέρωση του εδάφους του ISIS που ελέγχεται στο Ιράκ και τη Συρία», εξήγησε.

«Επίσης η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ που φιλοξενεί τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων περίπου 4 εκατομμύρια και επίσης η Τουρκία είναι ο σύμμαχος που υπέστη τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις. Υπάρχουν λοιπόν διαφορές, υπάρχουν διαφωνίες, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνειδητοποιούμε τη σημασία της Τουρκίας ως μέρος του ΝΑΤΟ και επίσης ως μέρος της δυτικής οικογένειας», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.