• 28 Ιανουαρίου, 2022

Στο “βαθύ κόκκινο” του ECDC ολόκληρη η Ελλάδα – Δραματική έκκληση και από τον ΠΟΥ

 Στο “βαθύ κόκκινο” του ECDC ολόκληρη η Ελλάδα – Δραματική έκκληση και από τον ΠΟΥ

Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ολόκληρη η Ελλάδα σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη του ECDC, ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Στο χάρτη του ECDC, ο οποίος «φωτογραφίζει» την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου βυθίζεται στο «κόκκινο» στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κοροναϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ.

Στις «πράσινες» αποχρώσεις εμφανίζεται η χώρα μας στο δείκτη που αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας «πρασινίζει» επίσης στο δείκτη που αφορά τη θετικότητα- με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που εντάσσονται στο «κίτρινο». 

Συναγερμός για την Ομικρον

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει για τα ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα.

Σχεδόν 20 είναι τα ύποπτα κρούσματα τα οποία εξετάζονται στην περιοχή της Αττικής για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, απαιτούνται τέσσερις ημέρες αναλύσεων για να φανεί εάν τελικά πρόκειται για τη νέα παραλλαγή, ενώ οι απαντήσεις μπορεί να έρθουν εντός της σημερινής ημέρας.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για την Όμικρον, τότε θα αποδειχθεί πως η μετάλλαξη κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Την εξέταση κάνει το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη.

ΠΟΥ: Ακυρώστε τις εκδηλώσεις, προτιμότερο από το να ακυρώσουμε ζωές

Τον δραματικό τόνο που κυριαρχεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, έδωσε εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δια στόματος του επικεφαλής του, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, προέτρεψε τις χώρες να ακυρώσουν events και ό,τι άλλο εορταστικό έχουν διοργανώσει.

«Το να ακυρώσεις μία εκδήλωση είναι καλύτερο από το να ακυρωθεί μία ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», με τη μετάλλαξη Όμικρον να αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού. Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και, όπως επισήμανε, η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων, ενώ έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα Υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους.

«Οι κυβερνήσεις και οι Αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.