• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Πρόταση για συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού

 Πρόταση για συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού

Government cabinet meeting by teleconference during the strict lockdown to stop the spread of the COVID-19 , at Maximos Mansion, in Athens, Greece on March 24, 2020 / Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου με τηλεδιάσκεψη λογώ κορωναϊού, στις 24 Μαρτίου, 2020

Με κυρίαρχο θέμα τον κατώτατο μισθό συνεδριάζει το πρωί (11) το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποφασιστεί αύξηση κοντά στο 2%,. Έτσι, περίπου, με κάποια μικρή απόκλιση,  θα διαμορφωθεί, αντίστοιχα ο μισθός, από 650 σε 663 ευρώ. και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται σήμερα να κατατεθεί η  σχετική Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

«Με βάση όσα προβλέπει ο νόμος, οι κοινωνικοί εταίροι τοποθετήθηκαν. Και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΒΕ, τάσσονται υπέρ του «παγώματος» του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι. Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο», σημείωσε μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Αποφάσεις αύριο για την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Τα σενάρια

Οι προτάσεις

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, που κατέγραψε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το οποίο υπεβλήθη στον υπουργό Εργασίας, το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάχθηκε υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.

Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάχθηκαν επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγήθηκε δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.

Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητά να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το τελευταίο διάστημα το τραπέζι ετέθησαν οι εξής εναλλακτικές :

  • Πάγωμα του μισθού των 650 ευρώ έως το καλοκαίρι του 2022
  • Οριακή αύξηση

Πάντως όπως φαίνεται η κυβέρνηση επιλέγει την οριακή αύξηση ώστε να δώσει, όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές,  ένα πολιτικό στίγμα στήριξης των πιο χαμηλά αμοιβόμενων αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Επίσης μια τέτοια απόφαση εκτιμάται ότι  είναι εναρμονισμένη με το διεθνές κλίμα αλλά και με τη στόχευση για βελτίωση τη ψυχολογίας στην αγορά και βέβαια της ζήτησης.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Στεφανίας Μουρελάτου για το libre η αύξηση των 13 ευρώ δεν θα μπει αναδρομικά αλλά από την ημέρα υπογραφής και ισχύς της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Βέβαια άλλο ένα βασικό θέμα που επηρεάζει συνολικά τους μισθούς και το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων είναι η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για την τύχη των 3ετιών.

Πιο συγκεκριμένα το ΣτΕ θα αποφασίσει αν μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα. Υπενθυμίζεται ότι εργοδοτικές ενώσεις που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν ο μισθός να υπολογίζεται σε όλους χωρίς 3ετίες έστω και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

Μια τυχόν αρνητική απόφαση του ΣτΕ για τους εργαζόμενους θα σημάνει απώλεια επιδομάτων προϋπηρεσίας και νέο ενιαίο μισθό χωρίς προσαυξήσεις για όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Σημειώνεται ότι άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, εκκίνηση πιλοτικά του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού, ισχυρό Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και συλλογικές συμβάσεις, περιλαμβάνει η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εργασιακό, που παρουσίασε πριν λίγες εβδομάδες  ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Πρόκειται όπως ανέφερε, για ένα «σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο με εγγυήσεις για εργαζόμενους και νέους για μια καλύτερη ζωή». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν αρκεί η κατάργηση του «αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη, απαιτείται μία συνολική ρύθμιση του εργασιακού πλαισίου για να φθάσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις πέντε βασικές αρχές του νέου κοινωνικού συμβολαίου για τον τομέα της εργασίας: Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Προοπτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν ήταν ποτέ οι εκφραστές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αυτοί οι οποίοι έθεταν τη βασική αντίθεση στη λογική της αύξηση του μισθού. Αυτοί οι οποίοι πάντοτε, είτε δημόσια, όχι τόσο, κυρίως παρασκηνιακά και υπογείως, έθεταν διαρκώς ζήτημα για τη μείωση του μισθού, ήταν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κύκλοι που πρόσκεινται στον Σύνδεσμο των Βιομηχάνων, αυτοί οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν να κερδίσουν και πάρα πολλά πράγματα από την αύξηση της ενεργού ζήτησης στην ελληνική οικονομία, είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με εξαγωγές, είτε με την οικονομία κλίμακας στις επιχειρήσεις τους». Τόνισε πως αυτούς τους κύκλους «δεν τους αφορά τόσο αυτό, τους αφορά η συρρίκνωση του δικού τους κόστους, του εργασιακού κόστους και εκείνο που βρίσκουν εύκολο κάθε φορά, είναι το μισθολογικό κόστος. Άρα, ο εργαζόμενος».

Τα θέματα της συνεδρίασης είναι τα εξής:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Γενικό Εμπορικό Μητρώο και Υπηρεσίες Μιας Στάσης – Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151».

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη των νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση δύο συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Δωρεά PET CT στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Λάρισας, β) Φαρμακευτικοί σύλλογοι: Κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας, γ) Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας/Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.).

-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα, για την Κύρωση Σύμβασης της Χάγης για Διεθνή Προστασία Ενηλίκων.

-Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

-Ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027.