Στο προσκήνιο ανασυνδυασμένες μεταλλάξεις του κοροναϊού – Ποιες και πόσο επικίνδυνες είναι – Μιλά στο libre ο Γκ. Μαγιορκίνης

 Στο προσκήνιο ανασυνδυασμένες μεταλλάξεις του κοροναϊού – Ποιες και πόσο επικίνδυνες είναι – Μιλά στο libre ο Γκ. Μαγιορκίνης

Αποτελεί συνηθισμένο, πλέον, φαινόμενο -στα δύο χρόνια που η πανδημία Covid κυριαρχεί- να εντοπίζονται νέες μεταλλάξεις του SARS-COV-2, άλλες από αυτές να επικρατούν παγκοσμίως (όπως οι Delta και Omicron), και άλλες να κάνουν ένα πιο περιορισμένο «ταξίδι» στον κόσμο. Εκτός από τις κύριες μεταλλάξεις, πρόσφατα, έχουν εντοπιστεί και ανασυνδυασμένες παραλλαγές. Έτσι αρχικά, αναφέρθηκε η XF, στο Ηνωμένο Βασίλειο (αν και από τα μέσα Φεβρουαρίου δε φαίνεται να έχει μεγάλη κινητικότητα), ενώ λίγο αργότερα, οι ειδικοί εντόπισαν την XD, στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Οι XF και XD είναι και οι δύο ανασυνδυασμένες παραλλαγές της Δέλτα και της Όμικρον BA.1.

Τελευταία, το επιστημονικό ενδιαφέρον κινείται γύρω από την εμφάνιση της XE (αν και για πρώτη φορά έγινε λόγος για αυτήν γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς το πρώτο γνωστό κρούσμα της εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου 2022, ενώ λίγα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλα μέρη, όπως στην Ινδία και την Ταϊλάνδη).

  • Η XE είναι ένας συνδυασμός δύο στελεχών omicron: BA.1 και BA.2.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 1.179 κρούσματα της omicron XE στο Ηνωμένο Βασίλειο (σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου).

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Εκτίμηση για αυξημένη μεταδοτικότητα της ΧΕ»

Για τις ανασυνδυασμένες παραλλαγές, κυρίως για την XE, τη μεταδοτικότητά τους και τη βαρύτητας της λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσουν το libre ρώτησε τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

  • «Σχετικά με τα ανασυνδυασμένα στελέχη της Όμικρον που παρατηρήθηκαν, πρόσφατα, είναι στελέχη που έχουν προκύψει από συνδυασμό του γενετικού υλικού υποστελεχών της Όμικρον. Μέχρι και την τελευταία φορά που μελέτησα το technical briefing που εκδίδει ο Public Health England, το UK Health Security Agencyυπήρχε μια εκτίμηση για αυξημένη μεταδοτικότητα της ΧΕ, αλλά τα όρια αξιοπιστίας της δεν ήταν ικανοποιητικά για να δείξουν με σιγουριά ότι όντως είναι. Γίνεται λόγος για ‘ήπια αύξηση της μεταδοτικότητας’. Όταν βρισκόμαστε γύρω στο 10% δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχει κάποια επίπτωση στο Σύστημα Υγείας», εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας.

Αξίζει εδώ να προσθέσουμε ότι τα στοιχεία του UKHSA (UK Health Security Agency) δείχνουν ότι η XE έχει ποσοστό διασποράς 9,8% μεγαλύτερο από το BA.2.

Οι ειδικοί δεν έχουν, έως τώρα, χαρακτηρίσει την XE ως παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία.

«Η XE φαίνεται να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με το BA.2, δηλαδή έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το BA.1, αλλά είναι λιγότερο σοβαρή», δήλωσε στο CNBC η Τζένιφερ Χόρνεϊ, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Delaware.

Η XE περιέχει ακίδα και δομικές πρωτεΐνες από την ίδια οικογένεια ιών, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει, θεωρητικά τουλάχιστον, να συμπεριφερθεί όπως και η Όμικρον. Συνεπώς, τα υπάρχοντα εμβόλια και η ανοσία θα πρέπει να παρέχουν κάποιο επίπεδο προστασίας από τη μόλυνση, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

ΠΟΥ: Υπό εξέταση δύο νέες υπο-παραλλαγές της Όμικρον

Και καθώς ο ιός δε σταματά να παραλλάσσεται, να υπενθυμίσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε τη Δευτέρα (11/4) ότι παρακολουθεί δύο νέες υπο-παραλλαγές της Όμικρον για να εκτιμήσει αν είναι πιο μολυσματικές ή αν προκαλούν πιο σοβαρή νόσο.

  • Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Οργανισμός πρόσθεσε τα στελέχη BA.4 και BA.5, «αδελφές» παραλλαγές της Όμικρον, στον κατάλογο των παραλλαγών προς παρακολούθηση.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί ήδη τα στελέχη BA.1 και BA.2 –που πλέον κυριαρχούν παγκοσμίως– καθώς και
τα BA.1.1 και BA.3. Μέχρι στιγμής, μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις των BA.4 και BA.5 έχουν αναφερθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 τίθενται υπό παρακολούθηση λόγω «πρόσθετων μεταλλάξεων, που πρέπει να μελετηθούν προκειμένου να κατανοηθεί η επίπτωσή τους στο δυναμικό ανοσιακής διαφυγής».

  • Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μέχρι τις 30 Μαρτίου, ο BA.4 είχε εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, τη Δανία, τη Μποτσουάνα, τη Σκωτία και την Αγγλία.

Όλα τα κρούσματα BA.5 εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα, ενώ τη Δευτέρα (11/4) το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνα δήλωσε ότι είχε εντοπίσει τέσσερα κρούσματα BA.4 και BA.5, όλα μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας 30 έως 50 ετών, που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα.

Σχετικά Άρθρα