• 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Στο Ισραήλ ετοιμάζονται για την 4η δόση – Εμβολιασμός κάθε 6 μήνες ή μια φορά το χρόνο

 Στο Ισραήλ ετοιμάζονται για την 4η δόση – Εμβολιασμός κάθε 6 μήνες ή μια φορά το χρόνο

Στο Ισραήλ ετοιμάζονται για τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά του κοροναϊού όπως έγινε σαφές δια στόματος μάλιστα του Σαλμάν Ζάρκα του “τσάρου” κατά του ιού στη χώρα. Ο Ζάρκα μιλώντας σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό στο Ισραήλ υπογράμμισε «πως ο κοροναϊός παραμένει εδώ» καλώντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει την σχετική προετοιμασία για την τέταρτη δόση.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο μιας τέταρτης δόσης υπογράμμισε πως τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι τροποποιημένα ώστε να πιάνουν καλύτερα τις νέες μεταλλάξεις, όπως το εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος Δέλτα, που έχει επικρατήσει και το Ισραήλ αναζωπυρώνοντας την πανδημία. Τέτοια σκευάσματα σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι διαθέσιμα στο Ισραήλ προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2022.

«Έτσι θα είναι η ζωή μας από εδώ και πέρα» είπε ο ίδιος ενώ δεν απέκλεισε εμβολιασμούς κάθε 6 μήνες ή μια φορά το χρόνο με το επιχείρημα ότι τα εμβόλια θα μειώνονται και θα πέφτουν τα αντισώματα. «Φαίνεται ότι, αν λάβουμε διδάγματα από το τέταρτο κύμα, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων κυμάτων με τις νέες μεταλλάξεις, όπως είναι η νέα μετάλλαξη «Μ» από τη Νότια Αμερική», τόνισε. «Σκεπτόμενοι αυτό και τη μείωση των εμβολίων και των αντισωμάτων, φαίνεται ότι κάθε λίγους μήνες -θα μπορούσαμε μία φορά το χρόνο ή κάθε πέντε ή έξι μήνες- να εμβολιαζόμαστε κατά του κορονοιού», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που επισήμως προχώρησε στην τρίτη δόση του εμβολίου ήδη από τις αρχές Αυγούστου σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών και μόλις την περασμένη εβδομάδα επέκτεινε την χορήγηση τρίτης δόσεις για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών που ολοκλήρωσαν την δεύτερη δόση πριν πέντε μήνες και συνολικά ή 2,5 εκατομμύρια ισραηλινοί έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε 11.269 νέα κρούσματα με 654 ανθρώπους να είναι σε κρίσιμη κατάσταση ενώ το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 8,43%, το υψηλότερο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύματος της πανδημίας.