• 15 Απριλίου, 2021

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το “λουκέτο” στα δικαστήρια οι δικηγόροι

 Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το “λουκέτο” στα δικαστήρια οι δικηγόροι

Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι δικηγόροι επιχειρούν να σπάσουν το λουκέτο στα δικαστήρια.

Την παρέμβαση των Δικηγόρων θα ετοιμάσουν, σύμφωνα με πληροφορίες από το dikastiko,gr, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Χειρδάρης .

Η θέση των δικηγόρων θα διατυπωθεί ως πρόσθετη παρέμβαση υπέρ 3 πολιτών που ετοιμάζονται να θέσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , την εμπόδιση τους , όπως λένε, να απευθυνθούν στα εθνικά δικαστήρια και να επιλύσουν άμεσα προβλήματά τους.

Πρόκειται σε πολίτες από τις λεγόμενες αδύναμες κατηγορίες.

Υπ.Παιδείας: Η απάντηση για τις συμβάσεις με την Cisco

Την παρέμβαση των Δικηγόρων θα ετοιμάσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Χειρδάρης .

Οι προσφεύγοντες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προσφεύγοντες για παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΔΣΑ είναι :

–Ενας απολυμένος μεγάλου οργανισμού Τηλεπικοινωνιών που δικαιώθηκε στο δικαστήριο, με εντολή επαναπρόσληψη αλλά δεν μπορεί να εκδώσει απόγραφο για να πιάσει δουλειά, ούτε βέβαια να προσφύγει στα Ποινικά Δικαστήρια.

–Μια γυναίκα με εισόδημα 100 ευρώ , που πήγε στα δικαστήρια μέσω νομικής βοήθειας, κέρδισε τη διαδικασία διατροφής από τον εν διαστάσει σύζυγό της και δεν μπορεί να εκδώσει απόγραφο για να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση και να εισπράξει τα χρήματα.

–Ενός κρατούμενου που καταδικάστηκε για κακούργημα σε πρώτο βαθμό και η υπόθεση του δεν εχει εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό καθώς αναβάλλεται διαρκώς (επειδή δεν κινδυνεύει με παραγραφή η υπόθεσή του). Γεγονός που σημαίνει πως παραμένει στη φυλακή στερούμενος του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.

Το χειρότερο είναι ότι πρόσφατα ζήτησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, αλλά το δικαστήριο την απέρριψε με το σκεπτικό ότι επίκειται η δίκη του. Μόνο που αυτή αναβλήθηκε (εκ νέου) λίγες μέρες μετά λόγω των περιοριστικών μέτρων covid 19.

Παρέμβαση

Υπερ αυτών των ατομικών προσφυγών θα κάνουν πρόσθετη παρέμβαση οι δικηγόροι της χώρας

Αλλωστε αυτή ήταν η απόφαση η Ολομέλεια, ενώ προχθές ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε ξεκάθαρη θέση υπερ της άμεσης επαναλειτουργίας των δικαστηρίων της Αττικής (αστικών, ποινικών, διοικητικών) από την 29.3.2021, με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών και δικονομικών μέτρων (χρονικός διαχωρισμός πινακίων, rapid tests, περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά αίθουσα, χρήση μάσκας κ.λπ.) .

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ ξεκαθαρίστηκε πως σε διαφορετική περίπτωση, θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε άσκηση κάθε προβλεπόμενου ένδικου μέσου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ζητούν παράλληλα ζητούν παράταση του δικαστικού έτους: “λόγω της παρατεινόμενης μέχρι σήμερα αναστολής λειτουργίας των δικαστικών σχηματισμών, επιβάλλεται, παράλληλα, η επέκταση του δικαστικού έτους, όπως και πέρυσι”.