• 30 Νοεμβρίου, 2021

Στο χείλος του γκρεμού η Τουρκία – Αποκαλύψεις από την αντιπολίτευση ότι ο Ερντογάν τύπωσε 56 δισ. λίρες!

 Στο χείλος του γκρεμού η Τουρκία – Αποκαλύψεις από την αντιπολίτευση ότι ο Ερντογάν τύπωσε 56 δισ. λίρες!

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεικνύει ως υπεύθυνο για την κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η οικονομία έχει βγει εκτός ελέγχου πλέον», ενώ αμφισβητεί τους λόγους που προβάλει η κυβέρνηση για την κατάρρευση της λίρας.

«Είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης υποτίμησης (της τουρκικής λίρας). Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό; Αυτό θα δούμε. Τώρα εγώ θα θεωρήσω υπεύθυνους μια χούφτα τοκογλύφων στο Λονδίνο ή τους διοικούντες μας που μας καταδίκασαν στους τοκογλύφους;», δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, ο οποίος τάχθηκε ωστόσο υπέρ του δανεισμού της Τουρκίας από κάποιον διεθνή οργανισμό.

«Απαιτείται μία διεθνής πηγή χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση. Θα ήταν επωφελές για την Τουρκία αν μπορούσε να εξασφαλίσει το χαμηλότερο επιτόκιο από κάπου», ανέφερε σε συνέντευξή του στο κανάλι Karar TV.

Το κράτος τυπώνει λίρες

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν τύπωσε 56 δισ. λίρες για να καλύψει «τρύπες» του δολαρίου. «Τυπώθηκαν 56 δις. λίρες. Πού πήγαν αυτά τα 56 δισ. λίρες; Δεν πήγαν στους φτωχούς, αλλά στο δολάριο. Η οικονομία είναι εκτός ελέγχου», καταγγέλλει, εξαπολύοντας έναν λόγο καταπέλτη κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τις πταίει;

«Γιατί νομίζετε ότι αυξάνεται η αξία του δολαρίου; Είναι κι αυτό επίθεση ξένων δυνάμεων; Σήμερα υπάρχει μια πραγματικότητα: το 53% των καταθέσεων του τουρκικού λαού είναι σε δολάρια. Δηλαδή οι πολίτες κάνουν τις καταθέσεις σε δολάριο. Το ερώτημα είναι γιατί οι πολίτες καταθέτουν σε δολάρια και όχι σε λίρες; Αν ήταν καλή η οικονομία και υπήρχε παραγωγή, τότε θα αυξάνονταν και η αξιοπιστία της τουρκικής λίρας. Τώρα λένε ότι οι Βρετανοί επιτέθηκαν στην τουρκική λίρα. Και μυαλό έχουμε και λογική. Αυτοί του Λονδίνου γιατί δεν επιτίθενται και κατά του δολαρίου; Γιατί δεν επιτίθενται στο γιεν, στο ευρώ, στη στερλίνα; Ποιοι έφεραν σε αυτό το σημείο τη λίρα, ώστε μια χούφτα τοκογλύφων στο Λονδίνο να μπορούν να της επιτεθούν; Ό,τι και να κάνουν, όλος ο κόσμος γνωρίζει τί συμβαίνει στην Τουρκία. Παρακολουθούν τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Γνωρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

Πηγή: ethnos.gr