Στις…καλένδες το νέο “διάγγελμα”- Προβληματισμός στο Μαξίμου με τους επιδημιολόγους σε συναγερμό

 Στις…καλένδες το νέο “διάγγελμα”- Προβληματισμός στο Μαξίμου με τους επιδημιολόγους σε συναγερμό

‘Εντονη περίσκεψη επικρατεί στο Μέγαρο Μαξιμου σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να μπει ο πρωθυπουργός στο κάδρο της διαχείρισης της πανδημίας σε αυτή τη φάση, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μεταβάλλονται με τους ρυθμούς που είχε αρχικώς προβλεφθεί, οι δε χειρισμοί της κυβέρνησης ως προς το lockdown δεν έχουν αποδόσει.

Ενώ αρχικώς, λοιπόν, είχε διαρρεύσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προέβαινε σε ένα ακόμα “διαγγελμα” την προσεχή Παρασκευή για να ανακοινώσει την παράταση του lockdown και μια σειρά από νέες κυβερνητικές μέριμνες, δεύτερες σκέψεις οδηγούν στην ματαίωση των ανακοινώσεων και λογικά το βάρος θα αναλάβει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και σταδιακά άλλοι αρμόδιοι υπουργοί.

Το δεύτερο κύμα κορονοϊού δε λέει να κοπάσει μετά από 19 ημέρες lockdown και ως εκ τούτου η κυβέρνηση εγκαταλείπει κάθε σχεδιασμό σταδιακού ανοίγματος με βάση προκαθορισμένες ημερομηνίες, αλλά θα προχωρήσει σε βήματα χαλάρωσης ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως επισημαίνει και το news247.gr, αυτό σημαίνει πρακτικά παράταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, όπως άλλωστε αναμένετο, κάτι που άφησε να διαφανεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες κατά την τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Και το κυριότερο, είπε ότι ο σχεδιασμός δεν θα αφορά ημερομηνίες, αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

“Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να βάλει και ένα φρένο στη σεναριολογία περί ανοίγματος, η οποία εκτιμάται ότι λειτουργεί αρνητικά εν τέλει στην ψυχολογία όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, αφού τείνει να εκληφθεί ως δεδομένη η λήξη του lockdown σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο.
Με άλλα λόγια, ενώ επρόκειτο την Παρασκευή να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης του lockdown, οι ανακοινώσεις μετατίθενται από βδομάδα και δεν θα οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες στις οποίες θα γίνουν κάποια συγκεκριμένα βήματα, αλλά ποια δεδομένα όσον αφορά στα κρούσματα, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, που σπάνε καθημερινά αρνητικο ρεκόρ, θα επιτρέψουν ποια “ανοίγματα”.

Δεν είναι επομένως δεδομένο ότι 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και 14 Δεκεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα, όπως ήταν ο τελευταίος σχεδιασμός. Υπάρχουν άλλωστε πλέον και εισηγήσεις πως θα ήταν δώρον άδωρον να ανοίξουν τα σχολεία ίσα ίσα για μία- δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές.

Σχετικά Άρθρα