• 20 Ιανουαρίου, 2021

Στην Κύπρο αύριο ο Νίκος Δένδιας

 Στην Κύπρο αύριο ο Νίκος Δένδιας

Στην Κύπρο θα μεταβεί αύριο Τρίτη 18 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αύριο θα μεταβώ στην Κυπριακή Δημοκρατία όπου θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογό μου Νίκο Χριστοδουλίδη. Θα συζητήσουμε για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο» έγραψε στο twitter ο Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του Oruc Reis και των προκλήσεων της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα παράλληλες κινήσεις έχει θερμάνει το μέτωπο των προκλήσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο, που αγόρασε προ μηνών, ετοιμάζεται να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Πρόκειται για το «Κανουνί», το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια της Αττάλειας, απέναντι από την Κύπρο.

Μέχρι το 2015 το πλοίο επιχειρούσε για λογαριασμό της εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας και ονομαζόταν «Sertao», όνομα με το οποίο εντοπίζεται στο marinetraffic.

Σύμφωνα με παλαιότερο tweet του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ το πλωτό γεωτρύπανο έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος 11.400 μέτρων.

Το «Κανουνί» σημαίνει «Νομοθέτης» και είναι το προσωνύμιο του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Και τα τρία τουρκικά γεωτρύπανα, μετά το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ» φέρουν ονόματα σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.