Στην Ικαρία ο Κυρ. Μητσοτάκης – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

 Στην Ικαρία ο Κυρ. Μητσοτάκης – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, . Στα νησιά, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί εμβολιαστικά κέντρα και θα συναντηθεί με τις δημοτικές αρχές.

Πάντως την ώρα που ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα εμβολιαστικά κέντρα, κάτοικοι καλούν σε διαμαρτυρία στις 10 το πρωί του Σαββάτου στο προαύλιο του νοσοκομείου του Αγίου Κηρύκου, ενώ μία ώρα αργότερα, υπάρχει κάλεσμα στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανυγειακής απεργίας στην πλατεία της πρωτεύουσας του νησιού.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας (ΣΕΝΙ) τονίζει σε ανακοίνωσή του, πως «είναι προφανές πως η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αμέριστη υποστήριξη των κυρίαρχων ΜΜΕ, προσπαθεί να συγκαλύψει με κάθε τρόπο και μέσο τα πραγματικά αίτια των πολιτικών της επιλογών, να αποπροσανατολίσει και ιδίως να τρομοκρατήσει την κοινωνία, έχοντας ως απώτερη επιδίωξη την μεταφορά του λογαριασμού της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στους γνωστούς παραλήπτες, δηλαδή στον σκληρά δοκιμαζόμενο για χρόνια από μνημόνια και πανδημικά κύματα ελληνικό λαό».

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων χαρακτηρίζει πρόκληση την επίσκεψη, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «είναι ανεπιθύμητος ως ο κύριος υπεύθυνος των εφαρμοζόμενων πολιτικών που, όχι μόνο δεν θωρακίζουν το ΕΣΥ όπως ψευδώς και προκλητικά διαλαλούν οι αρμόδιοι και αβαντάρουν οι υποτακτικοί τους, αλλά στην ουσία δρομολογούν την περαιτέρω διάλυσή του, όπως επιτάσσουν τα νεοφιλελεύθερα ευαγγέλια των διεθνών τοκογλύφων».

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών, η ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού ως «φιέστα εξωραϊσμού της εγκληματικής πολιτικής» της κυβέρνησης.

«Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι -και αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνάει- αδιέξοδη και εγκληματική. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα σήμερα και τους χιλιάδες νεκρούς του κορονοϊού και των άλλων ασθενειών. Η ΝΔ είναι ο ποιο γνήσιος ιδεολογικός εκφραστής των πολιτικών της διάλυσης του ΕΣΥ και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Πολιτική που όλες οι κυβερνήσεις υπηρέτησαν. Τώρα αυτοί που έχουν κάνει τα πάντα για να διαλύσουν το ΕΣΥ κουνούν το δάχτυλο στο λαό με το αντιδραστικό ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης. Ακόμη και ο τελευταίος προϋπολογισμός που ψήφισε η κυβέρνηση προβλέπει εν μέσω πανδημίας μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 572 εκ. ευρώ! Και καμία στημένη φιέστα δεν μπορεί να το κρύψει αυτό» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων.

Κάλεσμα απευθύνει και η συλλογικότητα «Πυξίδα» από την Ικαρία, που τονίζει πως «για τους χιλιάδες νεκρούς του κορονοϊού και των άλλων ασθενειών, για τα συνεχόμενα παρατεταμένα lock down, για την ανεργία και τη φτώχια που απλώνονται στην κοινωνία, για τα κλειστά σχολεία, για την στέρηση των ελευθεριών μας, τις απαγορεύσεις που είναι αδιάλειπτα σε ισχύ 11 μήνες τώρα, την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της. Την ευθύνη που θέλουν να ξεχάσουμε με τις φιέστες των εμβολιαστικών κέντρων.

» Για εμβόλια που παρά το ότι τα έχουμε προπληρώσει πριν ακόμα παρασκευαστούν δεν έρχονται ή έρχονται με το σταγονόμετρο. Πρόκειται για έναν ακόμη κυβερνητικό τραγέλαφο, αλλά και μια απόδειξη για το πώς αξιοποιούν την πανδημία οι χρυσοπληρωμένες πολυεθνικές του φαρμάκου, που στα πλαίσια της “πρωτοφανούς παγκόσμιας αλληλεγγύης”, όπως μας παραμυθιάζουν, τα κέρδη τους φτάνουν σε απίστευτα ύψη.»

«Να μην γίνουν τα νησιά μας ντεκόρ της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης» τονίζουν με ανακοίνωση τους η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ (μέλος ΟΓΕ), το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όμως πίσω από την σκηνοθετημένη παρουσίαση της Επιχείρησης «Ελευθερία» (όπως βάφτισαν το σχέδιο εμβολιασμού)  υπάρχουν συγκεκριμένα χρόνια προβλήματα που δεν μας επιτρέπουν να δεχτούμε την παρουσίαση των νησιών μας ως σκηνικό στο επικοινωνιακό σόου της κυβερνητικής πολιτικής, όταν

 • Οι δομές υγείας των νησιών μας  εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και εξοπλισμού. Στο νοσοκομείο της Ικαρίας που διαχρονικά υπάρχουν μεγάλα κενά, δεν υπάρχει ούτε καν ΜΕΘ ή ΜΑΦ, δεν υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος!
 • Στην βόρεια Ικαρία με το «δύσκολο» οδικό δίκτυο, δεν υπάρχει επαρκής υγειονομική κάλυψη αφού το Κ.Υ Ευδήλου δεν στελεχώθηκε ποτέ σύμφωνα με τον οργανισμό ίδρυσης του, και τα περιφερειακά Ιατρεία μένουν συχνά μεγάλο διάστημα χωρίς ούτε έναν γιατρό.Τα κενά στο ΕΚΑΒ είναι επίσης σημαντικά, και δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη διακομιδή δυο περιστατικών πάνω στο νησί.
 • Στους Φούρνους που πριν λίγους μήνες ένας άνθρωπος πέθανε στην σκάλα περιμένοντας σκάφος να τον μεταφέρει στο πλησιέστερο στελεχωμένο ιατρείο, τέλος του Μήνα θα μείνουν πάλι με ένα γιατρό στο Π.Ι Φούρνων για να αντιμετωπίσει όλες τις ανάγκες δυο οικισμών. Αφού για μια ακόμα φορά δεν υπάρχει γιατρός στο  Π.Ι Χρυσομηλιας. Να θυμίσουμε ότι το «πολυδύναμο» περιφερειακό ιατρείο Φούρνων σπανίως είχε δεύτερο γιατρό …..τόσο πολυδύναμο!!!
 • Τα προβλήματα στην συγκοινωνία των νησιών μας (ένα καράβι 2 φορές την βδομάδα), έχουν μετατρέψει την μετακίνηση σε ακριβοπληρωμένη κρουαζιέρα. Πρόβλημα το οποίο δεν βρήκε καμία λύση στην πρόσφατα εγκεκριμένη στο κοινοβούλιο «Ολοκληρωμένη νησιώτικη πολιτική»της κυβέρνησης.
 • Τρεις μήνες σχεδόν μετά το δεύτερο λοκντάουν, η κυβέρνηση ξανανοίγει τα σχολεία, χωρίς κανένα μέτρο (κραυγαλέο παράδειγμα το θέμα της μεταφοράς των μαθητών), σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην υπάρχει πανδημία!

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε δεκάδες γνωστά προβλήματα που δεν βρίσκουν εδώ και δεκαετίες λύση, πολύ απλά γιατί η «πυξίδα» της κυβερνητικής πολίτικης όλων των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)  είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων  κόντρα  στις λαϊκές ανάγκες.   Αλλά ας επανέλθουμε στην Επιχείρηση «Ελευθερία»που γίνεται η αφορμή για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα νησιά μας.                

Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Αλλά το γεγονός ότι το φάρμακο είναι ιδιοκτησία των μονοπωλιακών ομίλων έχει ως αποτέλεσμα συγκρούσεις ανάμεσα σε μονοπώλια με χαμένους τους λαούς.

Τα εμβόλια έρχονται με το σταγονόμετρο, το ζήτημα της πατέντας παραμένει με χαμένη την ανθρωπότητα, καθώς αντί να συνεργάζονται τα επιστημονικά μυαλά για να βρουν λύση, ανταγωνίζονται μεταξύ τους, δέσμιοι των νόμων της αγοράς. Επομένως και οι εμβολιασμοί θα γίνουν με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

Τόσο ο αργός ρυθμός του εμβολιασμού, όσο και το αντικειμενικό γεγονός ότι η ανοσία του πληθυσμού απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί, κάνει αναγκαία τη θωράκιση του συστήματος υγείας. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα! Πρακτικά η κυβερνητική πολιτική που: Δεν ενίσχυσε με μαζικές προσλήψεις το ΕΣΥ- που δεν εξασφάλισε της αναγκαίες (σύμφωνα με τα πρότυπα σχέδια του ΠΟΥ) ΜΕΘ – που δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα, αντίθετα τον «μπούκωσε» με χρήμα από τον ιδρώτα του λαού.Αυτές οι επιλογές έχουν βαριές συνέπειες για τη ζωή του λαού των νησιών μας.

Και αυτό δεν το ξεχνάμε!

Η άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι μονόδρομος. Σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση  που θα καλύπτει  τον έλεγχο και τη νοσηλεία ασθενών από τον κορωνοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις, καθώς και τις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας μας.

Δε δεχόμαστε να χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και να διαθέτουν δισεκατομμύρια στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (βλέπε RAFALE…) για να τους χρησιμοποιήσουν για τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Παλεύουμε για Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας & ΠΦΥ με κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

Διεκδικούμε:

 • Γενναία αύξηση  κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, τα περιφερειακά ιατρεία, το ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πρόσληψη πνευμονολόγων ιατρών στο νοσοκομείο, δημιουργία ΜΕΘ ή ΜΑΦ. Αύξηση του αριθμού των αναπνευστήρων στο νοσοκομείο.
 • Δημιουργία Κέντρου Υγείας στις Ράχες και στους Φούρνους, που να λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με όλες τις βασικές ειδικότητες ιατρών.
 • Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους (κατοίκους και εργαζόμενους), όπως και στα λιμάνια και το αεροδρόμιο, ώστε να ελεχθεί η διασπορά του ιού.
 • Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
 • Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν για όλους και όλες.
 • Να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της Υγείας, σε σχολεία και Πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν με ασφαλείς συνθήκες.

Υ.Γ.: Σε μια ηλικιωμένη από το Μαραθόκαμπο Σάμου της ήρθε SMS να πάει να εμβολιαστεί στην Ικαρία. Αφού θα κάνετε τη βόλτα σας από τα μέρη μας, δεν κάνετε μια αβαρία να τη φέρετε στην Ικαρία για να εμβολιαστεί η γυναίκα;»

Παναγιώτης Δρίβας