Στην Γουχάν υπήρχαν 13 μεταλλάξεις ως τον Δεκέμβριο του 2019

 Στην Γουχάν υπήρχαν 13 μεταλλάξεις ως τον Δεκέμβριο του 2019

Δεκατρεις μεταλλάξεις της Covid είχαν ήδη παρουσιαστεί ως τον Δεκέμβριο του 2019 στην Ουχάν, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα ομάδας επιστημόνων του Πακόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διερευνούν την προέλευση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών του ΠΟΥ που βρέθηκε στην Ουχάν, δήλωσε ότι 13 διαφορετικές γενετικές αλληλουχίες του ιού SARS-COV-2 βρέθηκαν στην μεγαλούπολη της επαρχίας Χουμπέι, προσθέτοντας ότι ζητήθηκαν χιλιάδες ακόμη δείγματα αίματος για ανάλυση.

Χρυσοχοΐδης: Δική μου απόφαση να κλείσει η Εθνική Οδός

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη είχε κυκλοφορήσει στην Κίνα νωρίτερα από ό, τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αν και ο Εμπάρεκ αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά.

Η Ουχάν θεωρείται ευρέως ως το σημείο «μηδέν» του νέου κορωνοϊού, αν και η ακριβής προέλευσή του συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης για τους ερευνητές. Μάλιστα, ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι η ασθένεια ήταν παρούσα στην Ευρώπη από τον Οκτώβριο.

Σε συνέντευξή του στο CNN που κυκλόφόρησε τη Δευτέρα, ο Εμπάρεκ είπε πως «ο ιός κυκλοφόρησε ευρέως στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, κάτι που αποτελεί νέο εύρημα».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι παρουσίασαν στην ομάδα του 174 κρούσματα κορωνοϊού που υπήρχαν ήδη μέσα και κοντά στην περιοχή της Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, με τα περίπου 100 να έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, ενώ τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν μέσω της κλινικής διάγνωσης των συμπτωμάτων των ασθενών.

«Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει έως και 1.000 κρούσματα της νόσου στην Ουχάν έως τον Δεκέμβριο» τόνισε, για να συνεχίσει: «Από τον μολυσμένο πληθυσμό, περίπου το 15% καταλήγει σε σοβαρές περιπτώσεις, και η συντριπτική πλειονότητα είναι ήπιες περιπτώσεις».

Ο Εμπάρεκ είπε ότι οι 13 παραλλαγές κορωνοϊού που εξετάστηκαν μαζί με άλλα δεδομένα ασθενών σε ολόκληρη την Κίνα το 2019 θα μπορούσαν να παράσχουν ζωτικές ενδείξεις για την προέλευση της επιδημίας.

«Μερικές από τις παραλλαγές προέρχονται από τις αγορές, άλλες από αυτές δεν συνδέονται με τις αγορές. Αυτό είναι κάτι που βρήκαμε ως μέρος της αποστολής μας» συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα