• 23 Ιανουαρίου, 2021

Στη θερινή κατοικία του Μακρόν η Μέρκελ – Στην ατζέντα τους και τα ελληνοτουρκικά

 Στη θερινή κατοικία του Μακρόν η Μέρκελ – Στην ατζέντα τους και τα ελληνοτουρκικά

Οι εντάσεις στη Μεσόγειο, τα μέτρα για τον έλεγχο του κοροναϊού και το Μάλι αναμένεται να είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση θα γίνει στη θερινή προεδρική κατοικία, στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν.

Παρά τις ισχυρές σχέσεις της Μέρκελ με αρκετούς Γάλλους προέδρους στη διάρκεια της θητείας της στην καγκελαρία, είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται στην παραδοσιακή θερινή κατοικία των προέδρων της Γαλλίας. Η τελευταία επίσκεψη καγκελαρίου σ’ αυτό το παραθαλάσσιο φρούριο είχε γίνει το 1985 από τον Χέλμουτ Κολ.

Μέρκελ και Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν την κρίση του κοροναϊού, ιδιαίτερα αφού διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προώθηση, τον περασμένο μήνα, μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας οι χώρες μέλη ενέκριναν για πρώτη φορά την έκδοση κοινού χρέους σε μια προσπάθεια να παρασχεθούν κεφάλαια στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Οι δυο τους είναι επίσης πιθανό να συζητήσουν την πολιτική αστάθεια στον Λίβανο, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λιβύη, την πολιτική αναταραχή στη Λευκορωσία και τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως στο ζήτημα των εντάσεων με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία φαίνεται πιο επιθετική από τη Γερμανία έναντι της Άγκυρας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το περιοδικό Paris-Match, ο Εμμανουέλ Μακρόν υπογραμμίζει πως ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν διεξάγει «μια επεκτατική πολιτική που αναμιγνύει εθνικισμό και ισλαμισμό, η οποία δεν είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» και αποτελεί «παράγοντα αποσταθεροποίησης».

Η Γερμανία επιχειρεί από την πλευρά της μια μεσολάβηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων διαβεβαιώνεται ότι στο θέμα αυτό «δεν υπάρχει αντίφαση επί της ουσίας» ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Το ζήτημα του Μαλί θα αποτελέσει πιθανόν μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στην ατζέντα, μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε εκεί και οδήγησε στη φυλάκιση του προέδρου και του πρωθυπουργού. Η Γαλλία ηγείται μιας στρατιωτικής αποστολής κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή και γαλλικά στρατεύματα που μετέχουν στην αποστολή αυτή έχουν τη βάση τους στο Μαλί.

Πηγή: ΑΠΕ