Στη Motor Oil το 30% της Ελλάκτωρ- Τι σημαίνει το big deal- Τι κερδίζουν Μπάκος και Καϋμενάκης

 Στη Motor Oil το 30% της Ελλάκτωρ- Τι σημαίνει το big deal- Τι κερδίζουν Μπάκος και Καϋμενάκης

Στον Όμιλο Ελλάκτωρ, με ποσοστό περίπου 30%, εισέρχεται ο Όμιλος της Motor Oil, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο έπεσαν οι σχετικές υπογραφές.

Παράλληλα, ο Όμιλος συμφερόντων Βαρδινογιάννη αποκτά και το 75% της θυγατρικής του Ελλάκτωρα, ΕΛΤΕΧ Άνεμος (περιλαμβάνει όλα τα ολοκληρωμένα αλλά και υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ), χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό το τίμημα της συγκεκριμένης συναλλαγής. 

ΠΟΥ: Οι θάνατοι από την πανδημία έφτασαν σχεδόν τα 15 εκατομμύρια – Ανάγκη να γίνουν επενδύσεις σε ανθεκτικά συστήματα υγείας

Η Motor Oil εξαγοράζει το περίπου 30% που κατέχουν στην Ελλάκτωρ οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης έναντι τιμήματος 1,75 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει premium, το οποίο πλησιάζει το 20% από το τελευταίο κλείσιμο χτες (1,48 ευρώ) και μεταφράζεται σε συνολικό τίμημα 180 εκατ. ευρώ περίπου.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τη Motor Oil. 

Η ανακοίνωση των Greenhill Investments Limited και Kiloman  

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης αναφέρουν: 

“Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοινώνουν την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.

H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης. 

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από  Motor Oil  κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία. 

Οι επιχειρηματίες κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη”. 

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών 

Παραμένουν εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές των δυο εταιρειών οι οποίες ετέθησαν σε αναστολή προσωρινά νωρίς το πρωί έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

“Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά από σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, η διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών μέσων των εταιρειών Ελλάκτωρ και Motor Oil, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς των κινητών αξιών των ως άνω εταιρειών και μέχρις ότου παρασχεθεί ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με την πιθανή υλοποίηση της συναλλαγής.

Αναστέλλονται επίσης προσωρινά και τα Παράγωγα Προϊόντα και ο δανεισμός επί των μετοχών των ανωτέρω εταιρειών.”

Tι σημαίνει το big deal

Με επίσημες ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά των πωλητών, του εφοπλιστικού διδύμου Δ. Μπάκου – Ι. Καϋμενάκη, όσο και από την πλευρά των αγοραστών επιβεβαιώθηκε σήμερα, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η είσοδος της Motor Oil στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ελλάκτωρ.

Η συμφωνία, όπως περιγράφει το news247.gr, δεν αφορά μόνον την απόκτηση του 29,87% (ήτοι 104.000.000 μετοχές) που κατείχαν οι εφοπλιστές (μέσω των εταιρειών Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited) στον όμιλο Ελλάκτωρ έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή, αλλά και την εξαγορά του 75% των asset που διαθέτει ο εισηγμένος όμιλος στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έναντι ποσού 1 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας από το σύνολο της εν λόγω συμφωνίας, οι μεν εφοπλιστές θα εισπράξουν 182 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας σημαντική υπεραξία και θα αποχωρήσουν από μέτοχοι του ομίλου, σηματοδοτώντας και μια περίοδο “ηρεμίας” για τα διοικητικά του, εφόσον ήταν γνωστή η “κόντρα” που συντηρούνταν επί ενάμιση περίπου χρόνο με τους επίσης βασικούς μετόχους της ολλανδικής Reggerborgh Invest, ενώ στα ταμεία της Ελλάκτωρ θα εισρεύσουν κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ, από την μερική αποεπένδυση τους από τις ΑΠΕ.

Πέρα από τη συγκεκριμένη ρευστότητα, που θα εξυπηρετήσει τόσο την αναδιάρθρωση δανεισμού του κατασκευαστικού ομίλου (και κυρίως το ακριβό ευρωομόλογο του ομίλου), τα έσοδα αναμένεται να κατευθυνθούν στους βασικούς κλάδους των Παραχωρήσεων και των Κατασκευών, ιδίως σε μια εποχή που “τρέχουν” σημαντική διαγωνισμοί όπως π.χ. της Αττικής Οδού, αλλά και μεγάλα έργα.

Η δε Motor Oil αποκτά άμεσα ένα “πράσινο” χαρτοφυλάκιο, σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης όπου η στροφή στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Σημειώνεται ότι έως σήμερα το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του επίσης εισηγμένου ομίλου προβλεπόταν να φθάσει τα 380 MW στο τέλος του 2022. Μετά τη συμφωνία για την εξαγορά του 75% του χαρτοφυλακίου της Ελλάκτωρ, αυτομάτως αποκτά την πλειονότητα των 493 MW που ήδη διαθέτει αλλά και επιπλέον 1,6GW ΑΠΕ, που βρίσκεται σε διάφορες φάσεις εγκρίσεων και κατασκευής.

Μανώλης Δράκος